Зелник с праз и орехи

06/02/2014
Анонимен
отАнонименГотвач2689
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 657
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3.7 от 5

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно - 2 ч.ч.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • вода
  • за плънката
  • праз - 5 стръка
  • ориз - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото се приготвя тесто като за баница. Разделя се на 6 топки и от тях се разточват тънки кори, като една се прави по-голяма от диаметъра на тавата, в която ще се пече зелника. Празът се почиства, нарязва и задушава в мазнина и малко вода. Добавя се оризът и след малко се налива малко топла вода. Поръсва се с черен пипер и сол.

На дъното на намазана с мазнина тава се слага голямата кора и се поръсва със сгорещено олио. Отгоре се нареждат останалите кори, като и те се поръсват с олиото.

На два пъти между тях се слага 2/3 от плънката. В останалата част се добавят нарязаните орехи и се слага по ръба на голямата кора, която се завива на руло. Поръсва се с олио и се пече в умерена фурна. Когато зелникът се запече добре, се изважда, напръсква с вода и се покрива с кърпа.
подобни рецепти тук

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Бай Благой
Бай Благой
22.04.2014 17:37
Как може да е зелник, като няма зеле в него? Боже, все умни глави ги пишат тези рецепти.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв