Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник с праз и орехи

Зелник с праз и орехи

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Зелник с праз и орехи1 / 2
06/02/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 2 ч.ч.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • вода
  • за плънката
  • праз - 5 стръка
  • ориз - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото се приготвя тесто като за баница. Разделя се на 6 топки и от тях се разточват тънки кори, като една се прави по-голяма от диаметъра на тавата, в която ще се пече зелника. Празът се почиства, нарязва и задушава в мазнина и малко вода. Добавя се оризът и след малко се налива малко топла вода. Поръсва се с черен пипер и сол.

На дъното на намазана с мазнина тава се слага голямата кора и се поръсва със сгорещено олио. Отгоре се нареждат останалите кори, като и те се поръсват с олиото.

На два пъти между тях се слага 2/3 от плънката. В останалата част се добавят нарязаните орехи и се слага по ръба на голямата кора, която се завива на руло. Поръсва се с олио и се пече в умерена фурна. Когато зелникът се запече добре, се изважда, напръсква с вода и се покрива с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Бай Благой
Бай Благой
Как може да е зелник, като няма зеле в него? Боже, все умни глави ги пишат тези рецепти.
22.04.2014 17:37
2