Тутманик по болярски

06/01/2014
Ivanka
отIvankaНовак252
Приготвяне120 мин.
Готвене60 мин.
Общо180 мин.
Порции18
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо8 504
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.2 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размиваме маята в затопленото прясно мляко, прибавяме захарта и оставяме да втаса. Разтваряме содата в киселото мляко и прибавяме солта.

Замесваме тесто от разбитите 2 яйца и 1 белтък (жълтъка отделяме за намазване), втасалата мая, сместа с кисело мляко, 1 непълна бутилка газирана вода и брашното. Полученото тесто оставяме да втаса до удвояване на обема.

Разделяме тестото на 3 части, като от всяка една част правим по 3 топки.

Разтопяваме на слаб огън свинската мас и маслото заедно. Разточваме всяка една топка на правоъгълна кора.

Върху омазнена повърхност разстиламе първата кора и я поръсваме с разтопена мазнина и натрошено сирене. Върху нея разстиламе още 2 кори - по същия начин, като и върху 3-тата кора слагаме мазнина и сирене. Така приготвените 3 кори навиваме на руло.

По същият начин разстиламе и другите кори от тестото, като накрая получаваме навити 3 рула.

Готовите рула навиваме на спирала и ги слагаме в омаслена тава да втасат.

Разбиваме жълтъка с малко олио и намазваме втасалия тутманик.

Печем в умерено нагрята фурна за около 1 час и след като извадим тутманика го покриваме с кърпа за 15 минути.подобни рецепти тук

5 1
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

муци
муци
23.02.2014 18:18
кажи му на твоя приятел .след като се изпече тутманика да го намаже с масълце и да го покрие с кърпа за 20минути за да омекне.
0
0
муци
муци
23.02.2014 18:13
а бе пепи пиши като хората грамотно и четливо ма скъпа .
1
0
pepi
pepi
23.02.2014 11:56
моя приъател вчера направи един тътманик ибеше хубав,само дето готгоре кората станамноооого корава като камук,нзм защо!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!