Капама за сватба

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Капама за сватба1 / 2
10/07/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
240 мин.
Порции
15

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 кг свинска флейка + свински ребра 400 г
  • кайма - 1 кг
  • кокошка - 1 бр.
  • кървавица - 300 г
  • кисело зеле - 2 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • мас - 1 ч.ч. свинска
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се реже на ситно и се запържва в свинската мас. Добавя се каймата и се пържи до порозовяване, като се мачка с вилица. Добавя се оризът, черният пипер и сол. Разбърква се, за да се запържи оризът леко.

Наливат се 2 ч.ч. топла вода и се оставя на слаб огън, докато оризът набъбне. С част от тази смес се пълни кокошката и се зашива отворът, а останалата смес се използва за приготвяне на зелеви сарми от листата на зелките. Листата, които останат, се нарязват по дължина. Флейката се реже на големи парчета.

Капамата се реди в пръстен гювеч. Отдолу се слага нарязаната флейка, върху нея - една трета от нарязаното зеле, след това кокошката и ребрата. Отново се слага зеле, върху него сарми, кървавица и отново се покрива със зеле.

Налива се 1 чаша гореща вода и ястието се покрива с хартия за печене, изрязана по големината и формата на отвора на гювеча. Слага се капакът и се замазва с тесто, приготвено от брашно и вода.

Гювечът се слага първо да заври на котлона, след това сеслага във фурната и се пече 3 часа на умерена фурна. Ако капакът изпуска въздух, се замазва с тесто. Ястието се поднася в голямо блюдо, като в средата се поставя кокошката и кървавицата, другото се реди отстрани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: