Гергьовска пита

06/05/2015
Марина Норд
отМарина НордГотвач2685
"За празник и делник, тази пухкава, мека, топла и вкусна Гергьовска пита ще ви стане любима!"
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо3 381
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива със солта, захарта, 2 супени лъжици прясно мляко и малко от брашното. Щом шупне, се изсипва в кладенче, направено в пресятото брашно. Добавят се яйцата, като един жълтък се отделя за намазване на питата.

Тестото се омесва добре и се оставя да втасва. След като бухне, се разделя на 5 части. Всяка се оформя като топка. Всяка топка се точи на кора, като се редят една върху друга, а между тях се маже с разтопено масло.

След това се точат, както са залепени една за друга. Навива се на руло, усуква се, след това се навива с формата на охлюв и се слага в намазана с мазнина тава. Оставя се да бухне още веднъж.

Намазва се с жълтъка и се надупчва на няколко места с вилица. По желание може да поръсите с мак или сусам. Пече се на 180 градуса в загрята фурна. Като се извади от фурната, се напръсква с малко вода и се завива с кърпа, за да е мека.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар