Италиански питчици със сирене

10/01/2014
Иларияот ИларияМастър Шеф / Автор
Приготвяне30 мин.
Готвене25 мин.
Общо55 мин.
Порции9 питки
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо14 639
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5

Необходими Съставки

  • мая - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 1 3/4 ч.ч. (430 мл)
  • брашно - 5 ч.ч. (750 г)
  • мазнина - 1 ч.ч., непълна (225 г)
  • зехтин - 2 с.л.
  • сирене - 250 г, меко, Крема, Маскарпоне, Кресченца, Робиола
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква със солта във водата и се оставя настрани около 15 мин. или докато шупне. Брашното се пресява върху чиста повърхност и се прави кладенче в средата.

Замесва се растителната мазнина кашицата с маята, за да се получи тесто. Меси се, докато тестото стане гладко и еластично, като от време на време се добавя малко зехтин.

Тестото се разделя на 9 парчета. Всяко парче се оформя на топка, която се разточва на кръг с диаметър около 15-18 см.

Пекат се на чугунен тиган, докато на повърхността не се появят мехурчета. Маже се със сиренето и се сгъва на две, като отново се затопля в тигана.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

дени
дени
22.03.2015 10:52
гюзлеми...
0
0
Ина
Ина
24.01.2014 13:53
Цветанка, може и без сол, но нали в питките се слага сол - мисля, че не е много грешно. Сигурно звучи по-интересно по италиански, но по нашенски това са катми. Баба ми ги правеше на сач и тестото трябва да е достатъчно рядко, че да се разлива с черпак. Ядат се още топли, намазани с масло, а като изстинат, може да се залеят с много сладко прясно мляко и след няколко часа става невероятна вкусотия.
0
0
Цветанка Манолова
Цветанка Манолова
19.01.2014 08:41
Солта забавя активирането на маята. За първи път чета в рецепта, че се прави каша от вода, мая и сол за по-бързо шупване. Правилният вариант е със захар.
8
1

Виж всички коментари или напиши такъв