Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Шуменски козунак

Шуменски козунак

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Шуменски козунак1 / 2
20/04/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
265 мин.
Порции
15
"Ето и поредната импровизация на тема Великденски козунаци - Шуменски козунак. Избрахте ли си вече рецепта или да пускаме още?"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 кг
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 10 бр.
  • захар - 500 г
  • масло - 150 г
  • олио - 1 ч.ч.
  • мая - 1 кубче
  • лимони - 1 бр. (само кората, настъргана)
  • ром - 1 с.л.
  • за плънката
  • стафиди - 100 г
  • орехи - 100 г (смлени)
  • мармалад - 100 г (по избор)
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • за поръсване
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се смесва с 1 яйце, 3 супени лъжици захар, малко брашно и малко стоплено прясно мляко. Тестото трябва да е като за палачинки. Оставя се да втаса на топло. В това време се бият останалите яйца със захарта до побеляване и се добавя разтопеното масло.

Добавя се шупналата мая, кората от лимона и рома. Добавя се останалото брашно и се меси, като ръцете постоянно се топят в олио. Тестото се оставя да втаса за 2 часа.

Намазват се форми с мазнина и се слага тестото така, че да достига до половината от формата. Прави се вдлъбнатина по цялата дължина на формата и се слага плънката, след което се завива с тестото от двете страни. Козунаците втасват още 1 час и се намазват с яйце, поръсват се със захар и се пекат в умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
40
31
21
10
Дай твоята оценка: