Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак на четворна плитка

Козунак на четворна плитка

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Козунак на четворна плитка1 / 2
18/04/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
260 мин.
Порции
25
"На тройна, на четворна плитка - важното е, че е мек и пухкав"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 кг
  • яйца - 12 бр.
  • захар - 300 г
  • олио - 12 с.л.
  • прясно мляко - 1300 мл
  • мая - 2 кубчета
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 бр.
  • масло - 2 с.л.
  • за намазване
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква с малко от загрятото мляко, 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно и се разбърква. Щом шупне, се смесва с яйцата, захарта, останалото прясно мляко, солта и брашното.

Омесва се тесто и се добавя разтопеното масло, олиото и ванилията. Оставя се да втаса 2 часа.

Омесва се още веднъж и се правят фитили. Плетат се по четири.

Слагат се в намазани с масло форми и се оставят да втасат 30 минути. Намазват се със смес от яйца, захар и олио, а по желание се ръси отгоре със захар. Пекат се в умерена фурна около час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мила Тонкова
Мила Тонкова
Стана страхотен , точно като на баба , но ми пое 3 кила брашно !Аз сложих 360 гр. захар , защото обичам да ми е сладък , но не беше , явно трябваше да сложа поне 500 гр. за да се усеща !
20.04.2020 23:48