Гръцки чеснов сос - Скордаля

26/11/2011
от ЦветиНовак
"Този уникален чеснов сос от гръцката кухня е идеален за зеленчуци, риба и пиле"
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо198 302
  • Преглеждания за месеца418
  • Преглеждания за седмицата12
  • Коментирана11 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • чесън – 8 скилидки
  • галета – 250 г
  • зехтин – 120 мл
  • винен оцет – 70 мл
  • сол – 1 ч. л.
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Чесънът се пресова и към него прибавяме солта и галетата. Вместо галета може да използвате накисната и добре отцедена среда от хляб. Разбъркайте сместа.

Добавяме оцета и зехтина постепенно, като през това време се бърка постоянно. Пасираме добре цялата смес, а може да работите и в хаванче.

По желание може да добавите и счукани или смлени орехи в началото.

Гръцкият сос Скордяла е много подходящ за меса, пържена риба или тиквички.подобни рецепти тук

5 15
4 5
3 7
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Биляна
Биляна
23.02.2016 21:27
Много е важно при разбиването на чесъна с олио и сол,да не се пресече...тогава вкусът е много по-различен...
9
6
Биляна
Биляна
23.02.2016 21:25
Има много видове "Скордаля",за мен истинската е направена от хайвер от чесън / приготвя се точно както се разбива хайвер / и след това се разрежда с накиснат във вода стар хляб и на края кисело мляко... Но... хора и вкусове...всякакви. Аз съм готвач и не отричам никоя рецепта. Всеки прави това което е по негов вкус.
29
4
гълъбина
гълъбина
07.02.2016 01:23
ГРЪЦКАТА скордаля се приготвя със накиснат хляб без кората слагасе във блендера със чесана исе разбива много хубаво прибавясе зехтина и лимоновия сок.
22
10

Виж всички коментари или напиши такъв