Габровски пърленки

29/01/2014
Марина Нордот Марина НордГотвач / Автор
"Идеалната добавка към всяко основно ястие, а със малко сирене може и самостоятелно като закуска"
Приготвяне20 мин.
Готвене120 мин.
Общо140 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо19 013
  • Преглеждания за месеца332
  • Преглеждания за седмицата42
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 ½ ч.л.
  • шарена сол – 1 ч.л.
  • мая – ½ кубче за хляб
  • вода – 100 мл
  • захар – 1 ч.л.
  • олио – 2 с.л.
  • сода бикарбонат – 1 щипка
  • кисело мляко – 1 кофичка
  • яйца – 1 бр.
  • масло – за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря във водата с половин лъжичка сол и се оставя на топло. Брашното се пресява и се прави кладенче. Изсипва се содата, разтворена в млякото, олиото, маята, захарта, яйцето и останалата сол.

Омесва се гладко тесто и се слага в намазана с мазнина купа. Покрива се с кърпа и се оставя на топло. Когато увеличи обема си двойно, тестото се накъсва на топки и се разтягат с ръце до получаване на тънки питки.

Покриват се и се оставят да се надигнат. Пърленките се пекат на скара, намазана с мазнина, като се обръщат. Още топли се намазват с масло и се поръсват с шарена сол.подобни рецепти тук

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Бойко
Бойко
10.03.2016 21:10
Това на снимката е от пърленките които продават в Метро! Нищо общо с Габрово и с домашното приготвяне!
2
0
ани
ани
10.08.2014 12:20
Kакто винаго снимката няма нищо общо с рецептата, Странни продукти за истинска пърленка
3
0
Наталия Илиева
Наталия Илиева
31.01.2014 18:55
може това и пърленка.но не и габровска,та толкова много продукти в нея,чак мая и сода,хахахахахаха

иначе изглежда добре,ще я испробвам , харесвам рецптите ви и с удоволствие ги правя,макар почти не ги ям,но всичките ми познати и роднини с удоволствие се гощават
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв