Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Габровски пърленки

Габровски пърленки

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Габровски пърленки
Снимка: Мария Доева
6 / 11
29/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Идеалната добавка към всяко основно ястие, а със малко сирене може и самостоятелно като закуска"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 ½ ч.л.
  • шарена сол - 1 ч.л.
  • мая - ½ кубче за хляб
  • вода - 100 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • яйца - 1 бр.
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря във водата с половин лъжичка сол и се оставя на топло. Брашното се пресява и се прави кладенче. Изсипва се содата, разтворена в млякото, олиото, маята, захарта, яйцето и останалата сол.

Омесва се гладко тесто и се слага в намазана с мазнина купа. Покрива се с кърпа и се оставя на топло. Когато увеличи обема си двойно, тестото се накъсва на топки и се разтягат с ръце до получаване на тънки питки.

Покриват се и се оставят да се надигнат. Пърленките се пекат на скара, намазана с мазнина, като се обръщат. Още топли пърленките се намазват с масло и се поръсват с шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Бойко
Бойко
Това на снимката е от пърленките които продават в Метро! Нищо общо с Габрово и с домашното приготвяне!
10.03.2016 21:10
2
ани
ани
Kакто винаго снимката няма нищо общо с рецептата, Странни продукти за истинска пърленка
10.08.2014 12:20
3
Наталия Илиева
Наталия Илиева
може това и пърленка.но не и габровска,та толкова много продукти в нея,чак мая и сода,хахахахахаха

иначе изглежда добре,ще я испробвам , харесвам рецптите ви и с удоволствие ги правя,макар почти не ги ям,но всичките ми познати и роднини с удоволствие се гощават
31.01.2014 18:55
3
1