Гръцка мусака

от МицосНовак
22/07/2009
"Въпреки, че нашата си муската е прекрасна, тази с тиквички и патладжани също е много вкусна и ефектна"
Приготвяне25 мин.
Готвене135 мин.
Общо160 мин.
Порции6-8
Сготви+2 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо83 001
  • Преглеждания за месеца76
  • Преглеждания за седмицата28
  • Коментирана11 пъти
  • Рейтинг3,9 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч. л. канела, 1/3 ч. л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.

Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0, 5 - 0, 7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0, 3 - 0, 4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.

Ако трябва да приготвите сами бешамела (3-4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.

Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1.5 часа.

Сервира се нарязано на парчета със стайна температура
подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 10
4 3
3 4
2 1
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

nadia
nadia
22.06.2016 10:51
Готвя гръцка мусака само по този начин и винаги става чудесна!
1
0
Julia
Julia
04.10.2015 23:12
Това е най-добрата рецепта за гръцка мусака! Само че пека зеленчуците на плоча, вместо да ги пържа, пак е страхотно!
0
0
Хрис
Хрис
12.03.2014 15:00
Още се пече но това е най-дълго приготвяната манджа която съм правила дано си заслужава
2
1

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти