Да помогнем на Мишо да проходи

Гръцка мусака

22/07/2009
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции6-8
Изпрати Гръцка мусака
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо78 767
  • Преглеждания за месеца712
  • Преглеждания за седмицата69
  • Коментирана11 пъти
  • Рейтинг3,9 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • кайма - свинска, телешка или смес 700 гр.
  • патладжани - 5 бр.
  • картофи - 7 бр.
  • тиквички - 7 бр.
  • домати - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • канела - 1/3 ч. л.
  • карамфил - 1/3 ч. л.
  • черен пипер
  • риган
  • бульон - пилешки 1 кубче
  • сос - бешамел готов 1 пакет
  • олио
Сготви+2 точки
1 Потребител и ти сготвиха тази рецепта

Приготвяне на Гръцка мусака

Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч. л. канела, 1/3 ч. л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.

Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0, 5 - 0, 7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0, 3 - 0, 4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.

Ако трябва да приготвите сами бешамела (3-4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.

Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1.5 часа.

Сервира се нарязано на парчета със стайна температура
[подобни рецепти тук]

  • Google+
  • Pinterest

3.9
Общо 20 гласували
5 10
4 3
3 4
2 1
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
nadia
22.06.2016 10:51
Готвя гръцка мусака само по този начин и винаги става чудесна!
0
0
Julia
04.10.2015 23:12
Това е най-добрата рецепта за гръцка мусака! Само че пека зеленчуците на плоча, вместо да ги пържа, пак е страхотно!
0
0
Хрис
12.03.2014 15:00
Още се пече но това е най-дълго приготвяната манджа която съм правила дано си заслужава
2
0
НикБ
18.11.2012 10:20
Добре, хубаво, ама като сте сложили бутона Принт, за къф чеп в разпечатката сте включили картинката, а не сте включили табличката с времената :)?
1
1
zyzi
30.08.2011 16:38
Хей, хора, не бъдете толкова дребнави, всеки обича различни подправки.
0
0
Lina Mari
26.07.2011 10:02
На различни места в Гърция
се приготвя по различен начин.
0
0
янка
23.11.2010 21:14
Заливката се прави със сметана за готвене, не мляко. Отгоре се поръсва с халуми, направо фантазия.
0
0
дида
12.10.2010 21:18
Класическата гръцка мусака се прави само с пържени патладжани, нарязани на дължина. Не се слага риган, а канела и карамфил. По желание и магданоз. Прибавя се и настърган кашкавал.
0
0
ели
18.08.2010 17:01
Що да не се слага риган ? Риганът е братовчед на мащерката и на чубрицата, а в мусака чубрица върви.
0
0
Roumeto
23.05.2010 00:09
В мусаката не се слага риган. При редене на зеленчуците първо картофите, върху тях кайма, после тиквички, пак кайма и след това патраджаните. Накрая бешамела, но без сирене, може малко кашкавал. При пастициота се слага много кашкавал или жълто твърдо сирене настъргано. Бешамела се прави по един начин, това което е написано по-горе не е гръцко.
0
0

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още рецепти с

Вкусна и лесна рецепта за Гръцка мусака. Намери ли това, което търсиш? Разгледай другите ни специалитети за Гръцка мусака. Изпитани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Гръцка мусака в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди ястия, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.