понеделник, 22 декември

Гръцка мусака

Публикувана от:
Видяно: 66 428 пъти
Националност: Гръцка Кухня
Категория: Свинско
Рецепта за Гръцка мусака
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции6-8

Необходими Продукти

  • кайма - свинска, телешка или смес 700 гр.
  • патладжани - 5 бр.
  • картофи - 7 бр.
  • тиквички - 7 бр.
  • домати - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • канела - 1/3 ч. л.
  • карамфил - 1/3 ч. л.
  • черен пипер
  • риган
  • бульон - пилешки 1 кубче
  • сос - бешамел готов 1 пакет
  • олио

Приготвяне на Гръцка мусака

Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч. л. канела, 1/3 ч. л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.

Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0, 5 - 0, 7 см. за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0, 3 - 0, 4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.

Ако трябва да приготвите сами бешамела (3 - 4 с. л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце) запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато. Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.

Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най - отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1, 5 часа.

Сервира се нарязано на парчета със стайна температура

3.8 от 18 Гласа

Отзиви (10)

  • 1
    0
    Отговор
    Хрис

    2014-03-12, Оценка 5 от 5 за Гръцка мусака

    Още се пече но това е най-дълго приготвяната манджа която съм правила дано си заслужава
  • 0
    0
    Отговор
    nadunka1

    2013-07-28, Оценка 5 от 5 за Гръцка мусака

    Страхотна рецепта!
  • 1
    1
    Отговор
    НикБ

    2012-11-18, Оценка 5 от 5 за Гръцка мусака

    Добре, хубаво, ама като сте сложили бутона Принт, за къф чеп в разпечатката сте включили картинката, а не сте включили табличката с времената :)?
  • 0
    0
    Отговор
    zyzi

    2011-08-30, Оценка 4 от 5 за Гръцка мусака

    Хей, хора, не бъдете толкова дребнави, всеки обича различни подправки.
  • 0
    0
    Отговор
    Lina Mari
    Lina Mari

    2011-07-26, Оценка 4 от 5 за Гръцка мусака

    На различни места в Гърция
    се приготвя по различен начин.
  • 0
    0
    Отговор
    янка

    2010-11-23, Оценка 4 от 5 за Гръцка мусака

    Заливката се прави със сметана за готвене, не мляко. Отгоре се поръсва с халуми, направо фантазия.
  • 0
    0
    Отговор
    дида

    2010-10-12, Оценка 4 от 5 за Гръцка мусака

    Класическата гръцка мусака се прави само с пържени патладжани, нарязани на дължина. Не се слага риган, а канела и карамфил. По желание и магданоз. Прибавя се и настърган кашкавал.
  • 0
    0
    Отговор
    ели

    2010-08-18, Оценка 4 от 5 за Гръцка мусака

    Що да не се слага риган ? Риганът е братовчед на мащерката и на чубрицата, а в мусака чубрица върви.
  • 0
    0
    Отговор
    Roumeto

    2010-05-23, Оценка 4 от 5 за Гръцка мусака

    В мусаката не се слага риган. При редене на зеленчуците първо картофите, върху тях кайма, после тиквички, пак кайма и след това патраджаните. Накрая бешамела, но без сирене, може малко кашкавал. При пастициота се слага много кашкавал или жълто твърдо сирене настъргано. Бешамела се прави по един начин, това което е написано по-горе не е гръцко.
  • 0
    0
    Отговор
    ива

    2009-09-15, Оценка 4 от 5 за Гръцка мусака

    Бешамелът се прави с масло и около 1.5 л. мляко. Накрая се слагат 3,4 жълтъка. И без тиквички е по - вкусно.

Вкусна и лесна рецепта за Гръцка мусака. Намери ли това, което търсиш? Разгледай другите ни специалитети за Гръцка мусака. Изпитани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Гръцка мусака в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди ястия, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.