сряда, 30 юли

Кюфтета в доматен сос

Публикувана от:
Видяно: 34 179 пъти
Националност: Скандинавска Кухня
Категория: Свинско
Рецепта за Кюфтета в доматен сос
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции2-3

Необходими Продукти

  • кайма - 500 гр.
  • яйца - 2 бр.
  • галета - 3 с.л.
  • бульон - телешки 500 мл.
  • лук - 1 глава
  • домати - 3 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • черен пипер
  • сол

Приготвяне на Кюфтета в доматен сос

Към каймата се добавят 1 яйце, галета, черен пипер и сол, след което се омесва добре. Оформят се кюфтенца с размер на топче за пинг - понг. Слага се да заври 2 литра вода, след което внимателно се пускат кюфтенцата и се варят около 5 мин. Прецежда се през гевгир, като водата се запазва.

Лукът се нарязва наситно и се слага да се пържи в дълбок тиган с малко олио. Доматите се обелват и нарязват наситно, след което се добавят към лука. Добавят се и 5 с.л. от бульона и се оставя да заври. След като заври се намалява и се оставя да ври на слаб огън около 30 мин. След това сосът се сгъстява с малко брашно и се овкусява с черен пипер и сол. Добавят се кюфтенцата и се разбърква, докато се сгреят.

Останалите 3 яйца се сваряват твърдо и се нарязват на резени.

Сервира се горещо, аранжирано с резени яйце. Към ястието се предлага франзела.

5.0 от 10 Гласа

Отзиви (11)

  • 0
    0
    Отговор
    Поли

    2013-06-10, Оценка 4 от 5 за Кюфтета в доматен сос

    В доматения сос освен сол трябва да се добави и малко захар!
  • 0
    0
    Отговор
    Атанас

    2013-02-20, Оценка 3 от 5 за Кюфтета в доматен сос

    Ами вкусно е само рецептата е поднесена сложно за доматена манджа с кюфтенца ви трябва кайма,галета,щипка сода,лук,мазнина,малко водичка,доматен сок 1 или 2бутилки зелени подправки по избор черен пипер брашно за сгъстяване и най важното манджата трябва да си има сос дето да си топкате хлебчето.
  • 0
    0
    Отговор
    New-new

    2013-02-19, Оценка 5 от 5 за Кюфтета в доматен сос

    не разбрах само вкъсно ли е?!
  • 0
    0
    Отговор
    ха

    2012-09-19, Оценка 2 от 5 за Кюфтета в доматен сос

    Наистина яйцата са голямата мистерия в тази рецепта - първо ще ни трябват 2, после слагаме 1 в каймата, но останалите 3 /от къде се взеха - не знам/ ги сваряваме и гарнираме с тях....
  • 0
    0
    Отговор
    Зиг

    2011-08-19, Оценка 4 от 5 за Кюфтета в доматен сос

    Нещо не и е наред на тази рецепта. Първо имаме половин литър телешки бульон, от друга страна имаме 2 литра вода от кюфтетата, която трябва да запазим и накрая ползваме 5 с.л. от бульона. Последно кое в какво ври и кое наричате бульон ?
  • 0
    0
    Отговор
    Миглена

    2011-03-28, Оценка 4 от 5 за Кюфтета в доматен сос

    Доматите ще си пуснат водичката, това добре, но от къде се появиха другите 3 яйца. Нали в продуктите е описано, че трябват 2 яйца, едното се ползва за каймата, другото виси във въздуха, след това се появяват още 3 от някъде.
    Аз днес ще пробвам как се получават, ще гарнирам със зелена салата.
    Готви ми се нещо различно.
  • 0
    0
    Отговор
    neli

    2011-03-11, Оценка 4 от 5 за Кюфтета в доматен сос

    Абсолютно си права Люси, то направо си излиза, че 5 лъжици от бульона трябва да врат 30 минути.
  • 0
    0
    Отговор
    Били

    2010-06-07, Оценка 4 от 5 за Кюфтета в доматен сос

    Съжалявам, но трябва да се поясни защо е необходимо по-малко количество за нас, начинаещите готвачи :) Благодаря за рецептата, много е вкусна
  • 0
    0
    Отговор
    silvia

    2009-08-27, Оценка 4 от 5 за Кюфтета в доматен сос

    Ами загледай се малко Люси. Все пак се слагат обелени домати и естествено си пускат сок, нали трябва да изври, за да се сгъсти :)
  • 0
    0
    Отговор
    ivan

    2009-08-21, Оценка 4 от 5 за Кюфтета в доматен сос

    Рецептата си е даже много ясна... не виждам какво повече трябва да се пише...

Вкусна и бърза рецепта за Кюфтета в доматен сос. Доволен ли си от това, което намери? Прегледай другите ни рецепти за Кюфтета в доматен сос. Изпробвани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Кюфтета в доматен сос в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.