Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Кюфтета от нахут на фурна

Кюфтета от нахут на фурна

AqAq
Новак
1828192k
Кюфтета от нахут на фурна1 / 2
17/02/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Перфектните нахутени кюфтенца се правят във форми за мъфини, да си знаете"

Необходими Продукти

  • нахут - 250 г
  • кашу - 50 г
  • сусам - 50 г небелен
  • слънчоглед - 100 г
  • кориандър - 1 - 2 щипки
  • куркума - 1 щипка
  • джинджифил - 1 щипка
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • магданоз - 1/4 връзка
  • моркови - 2 бр
  • брашно - 2 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете нахута за 12 часа. След това го отцедете и смелете в блендер. Смелете слънчогледа, сусама и кашуто и ги прибавете към нахута.

Нарежете лука и чесъна на ситно, задушете за няколко минути в 1 с.л. мазнина и добавете към сместа. Настържете морковите, добавете подправките, ситно нарязания магданоз и брашното и замесете гладка смес.

Прехвърлете сместа върху фолио за свежо съхранение и увийте плътно. Оставете да престои 1 час. Отстранете фолиото и оформете сместа под формата на руло с диаметър около 8-10 см.

С остър нож (най-добре вълнообразен) нарежете рулото на филии с дебелина 1.5-2 см. Получените филии се нареждат в намаслена тава, която се поставя в предварително загрята фурна на 220 градуса за 30 мин., като на 15-та мин. кюфтетата се обръщат.

Има и втори вариант за печене, който според мен е и по-лесен. След като сместа почине 1 час вземете формички за мъфини, намаслете ги и ги напълнете със сместа с дебелина 1.5-2 см. Печете отново в загрята фурна 30 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка: