Солени кифли с мая

IvankaIvanka
Новак
2524121k
Солени кифли с мая1 / 5
14/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Не казваме, че са превъзходни, казваме само, че излапахме цяла чиния от тях на един дъх"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 20 г
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • за пълнеж
  • сирене - 150 г или кашкавал
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 70 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме 1/3 от млякото, размиваме в него маята и я оставяме да втаса.

Разбиваме яйцето и към него прибавяме останалото прясно мляко, олиото, щипка сол, втасалата мая и пресятото брашно.

Замесваме меко тесто и го разделяме на 4 топки, които разточваме с точилка на кори с диаметър 20 см.

Разрязваме всяка кора на 4 части, поръсваме всяко парче с част от натрошеното сирене или настъргания на едро ренде кашкавал и завиваме кифли.

Намазваме с олио или покриваме с готварска хартия тава, нареждаме в нея кифлите и ги оставяме да втасат за около половин час.

Разбиваме 1 жълтък с малко вода и намазваме втасалите кифли, като между тях слагаме парченца масло.

Печем при температура 150 градуса по Целзий до златист цвят.

Солените кифли с мая са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Станаха супер
20.02.2023 15:07
Sss
Sss
И при мен станаха много добри само че и аз вместо прясно мляко сложих бадемово. Станаха много по-ароматни.
12.01.2016 22:45
G.Ivanova
G.Ivanova
Страхотно се получиха,пухкави,хрупкава коричка и мн вкусни!
12.12.2014 19:36
Стоянова
Стоянова
Много вкусни кифли! Само че аз замених прясното мляко с бадемово, маята с домашно приготвен квас и олиото със зехтин. Станаха перфектни!
26.08.2014 00:55
3