Артишок с винегрет

09/04/2014
Teodora Cekova
отTeodora CekovaНовак769
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо859
  • Преглеждания за месеца26
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • артишок – 6 бр.
  • лимонов сок – 125 мл.
  • зехтин – 80 мл.
  • оцет – 1 с.л. винен
  • чесън – 2 скилидки
  • лук – 1 бр. червен
  • риган – 1 с.л. пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе артишока като премахнете горните листа, обелете стеблата и ги подрежете до около 5 см. Отрежете 2 см. от върха на артишока, за да се появи сърцевината.

Нарежете артишока на четвъртини от горе до долу и издълбайте центъра на сърцевините. Поставете изчистения артишок в голяма купа с вода, в която се съдържа и половината от лимоновия сок.

След това поставете артишока и останалата част от сока в тенджера с вряща вода и ги оставете да врят, непокрити за около 20 минути. Изцедете и охладете.

Охладеният артишок поставете в купа и го залейте със смес от зехтин, оцет и чесън. Покрийте съда и го оставете за 3 часа в хладилник. Накрая смесете артишока с лука и подправете на вкус. Поднесете поръсен с риган.
подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар