Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Артишок с винегрет

Артишок с винегрет

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k3k
Артишок с винегрет1 / 2
09/04/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • артишок - 6 бр.
  • лимонов сок - 125 мл.
  • зехтин - 80 мл.
  • оцет - 1 с.л. винен
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 бр. червен
  • риган - 1 с.л. пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе артишока като премахнете горните листа, обелете стеблата и ги подрежете до около 5 см. Отрежете 2 см. от върха на артишока, за да се появи сърцевината.

Нарежете артишока на четвъртини от горе до долу и издълбайте центъра на сърцевините. Поставете изчистения артишок в голяма купа с вода, в която се съдържа и половината от лимоновия сок.

След това поставете артишока и останалата част от сока в тенджера с вряща вода и ги оставете да врят, непокрити за около 20 минути. Изцедете и охладете.

Охладеният артишок поставете в купа и го залейте със смес от зехтин, оцет и чесън. Покрийте съда и го оставете за 3 часа в хладилник. Накрая смесете артишока с лука и подправете на вкус. Поднесете поръсен с риган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: