Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Тесто за хляб

Тесто за хляб

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k3k
Тесто за хляб1 / 3
10/03/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Тесто за хляб, с което може да приготвите вкусен, пухкав домашен хляб за цялото семейство"

Необходими Продукти

  • мая - 25 г или 2 пакетчета по 7 г, суха
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 1 ½ ч.ч. (350 мл)
  • брашно - 5 ч.ч. (750 г), обикновено + + ½ ч.ч. (75 г), за поръсване на работния плот
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята, захарта и половината от топлата вода се смесват. Оставя се встрани, докато маята шупне около 15 мин. Разбърква се добре.

Брашното се пресява със солта. Прави се кладенче в средата, където се излива готовата вече мая и останалата вода. Бърка се, докато течността поеме цялото брашно.

Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин. Когато тестото стане твърдо и спре да лепне се удря върху плота няколко пъти. Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан.

Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: