Самоса

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Самоса1 / 2
26/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10 бр.
"Опитахме тези самоси и полудяхме по тях! Опитайте и вие, но не носим отговорност ако преядете"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 гр. тип 500
  • картофи - 500 гр.
  • грах - зелен 150 гр.
  • лук - 50 гр.
  • люти чушки - 1 бр.
  • кориандър - зелен 1/4 връзка
  • кимион - 1 ч.л.
  • джинджифил
  • гарам масала - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното и 1/2 ч.л. сол се смесват. Добавят се 4 с.л. олио и се меси до получаване на едри трохи. Постепенно се добавя вода (около 110 мл) и се меси до получаване на хомогенна маса. Тестото се намазва с мазнина, покрива се и се оставя да престои не по-малко от половин час.

Междувременно картофите се сваряват и след като изстинат се обелват и нарязват на кубчета с големина половин сантиметър.

Четири супени лъжици олио се загряват в дълбок тиган на средно силен огън. След намаляване на огъня се слага ситнонарязания лук и се пържи до златисто-кафяв цвят. Добавят се граха, джинджифила, ситно нарязаните чушле и зелен кориандър, картофите, останалата сол, смления кимион, 1 ч.л. млян кориандър и 1 ч.л. гарам масала. Бърка се на слаб огън 3-4 минути и се маха от печката.

Тестото се премесва и се разделя на 10 топчета, които се разточват на кръгчета с диаметър 12-13 сантиметра. След като кръгчето се раздели на две, всяка половина се навива на конус (за слепване се използва вода), пълни се с около 2.5 ч.л. от картофената плънка и се захлупва.

Така готовите самоси се пържат на среден огън в дълбок тиган в олио на около 5 см. от дъното, след като то се е загряло. Пържи се докато самосите станат кафеникави и хрупкави, след което се изваждат, оцеждат от мазнината и се сервират горещи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
514
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Галеан
Галеан
тестото за самосата се прави с 1/1 бяло и нахутено брашно и с бакпулвер
15.07.2012 16:21
2