Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Чушки»Чушки, пълнени с кайма и ориз

Чушки, пълнени с кайма и ориз

PolinnaPolinna
Новак
11736
Чушки, пълнени с кайма и ориз1 / 5
25/03/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
140 мин.
Порции
5
"Любима рецепта за пълнени чушки, която винаги приготвяме с удоволствие"

Необходими Продукти

  • чушки - 4 - 5 бр. едри (зелени, червени)
  • сол
  • олио
  • брашно - за овалване
  • За плънката
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава (стар)
  • ориз - 100 - 150 г
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • чубрица - 1 ч.л.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • За заливката
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л
  • яйца - 2 - 3 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме плънката. Нарязваме на дребно зеленчуците и ги запържваме за кратко в малко мазнина, към тях прибавяме и ориза, който също запържваме до прозрачност. Добавяме 1 ч.ч топла вода или бульон, оставяме да покъкри, докато оризът се подуе. Оттегляме от котлона и поръсваме с червен пипер и малко сол.

Дойде ред и на каймата. Запържваме я отделно в мазнина с чесъна, докато стане на трохи (можете да добавите и 1 домат, нарязан на много дребни кубчета), наливаме 50 мл гореща вода, добавяме сол, черен пипер и оставяме на котлона, докато се поеме течността. В края добавяме чубрицата и сваляме от котлона.

Оризът и каймата се смесват, след като вече са готови.

Почистваме чушките, осоляваме ги отвътре, като запазваме капачетата им. Пълним чушките с приготвената плънка, като потапяме отворите в брашното, слагаме капачетата (можете да си направите и капаче от кръгчета домат, в случай че по някаква причина вашите не са се получили).

Ако капачетата са от доматите, след като затворите чушката, отново потопете в брашното. Поливаме обилно с олио, посоляваме. Наливаме вода на дъното на тавата и ги слагаме за печене в предварително загрята на 180 градуса за около 40-45 мин.

Застройката се приготвя по следния начин: Смесваме киселото мляко заедно с брашното, след като се получи еднородна смес прибавяме 1 по 1 яйцата и осоляваме. Разбиваме с помощта на тел или вилица и прехвърляме сместа в тенджерка. Загряваме на бавен огън с малко вода, като следим течността да не кипне. Когато соса се сгъсти, махаме от котлона. По желание можете да накълцате на дребно пресен магданоз и копър.

Да Ви е сладко! :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Martina
Martina
Дори и без соса станаха доста добре
27.07.2018 03:06
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Аз слагам магданоз.
16.02.2016 15:50
3
2
МАРИЯ
МАРИЯ
Всичко е въпрос на вкус, но в пълнените чушки - независимо постни или с кайма и в сърмите слагам НЕ ЧУБРИЦА , а ДЖОДЖЕН.
03.04.2014 18:58
3
7