Хляб-козунак

16/04/2014
Aq
отAqНовак1826
Приготвяне50 мин.
Готвене30 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 570
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • сушени кайсии - 50 г
  • червени боровинки - 100 г сушени
  • стафиди - 100 г
  • ром - или есенция
  • орехи - 100 г счукани на едро сурови
  • бадеми - 50 г нарязани на едро сурови
  • кафява захар - 100 г или агаве
  • брашно - 250 г пълнозърнесто (или друг вид брашно) + 1/2 ч.л. сода
  • вода - 2/3 ч.ч. хладка
  • зехтин - 3 с.л. или разтопено масло
  • канела - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените плодове се нарязват на парченца, заливат се с няколко супени лъжици ром, объркват се хубаво и се оставят в хладилника за няколко часа. Може да се напръскат с есенция ром.

Ядките се счукват на едро. В купа сипете брашното със содата, захарта, зехтина и канелата, долейте водата и замесете постепенно сместа до средно лепкаво тесто. При нужда добавете още малко брашно или вода. Не прекалявайте с месенето - няколко минути трябва да са достатъчни.

Добавете ядките и сушените плодове към тестото и омесете отново. Готовото лепкаво тесто оставете в хладилник за 30 минути до 1 час.

Застелете тава с хартия за печене. От тестото оформете продълговато хлебче или разделете тестото на 3 топки. всяка се изтънява и се прави на плитка, която се слага в тавата.

Намажете отгоре с малко прясно мляко или зехтин и поръсете с кафява захар. Изпечете сладкиша в загряна на 180 градуса фурна за около 30 мин. или до пълна готовност. Готовото хлебче напръскайте с малко вода. Увийте го с кърпа и го оставете да изстине.
подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар