Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня по болонски

Лазаня по болонски

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k3k
Лазаня по болонски1 / 2
15/04/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • лазаня - 1 опаковка
  • пуешко филе - 500 г сварено
  • кашкавал - 300 г
  • домати - 1/2 буркан, консерва, обелени и нарязани
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава, кромид
  • чесън - 3 скилидки
  • целина - 1 щипка, изсушена
  • босилек - 1 ч.л., накълцан
  • риган - 1 ч.л., накълцан
  • захар - 1 щипка
  • зехтин - 5 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • За сос Бешамел
  • масло - 30 г, краве
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • индийско орехче - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • масло - краве, за формата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се режат на ситно, морковът на малки кубчета. Запържват се в зехтина до омекване. Прибавят се доматите и виното, бърка се до пълно сгъстяване. Прибавят се всички подправки, малко преди да се свали.

За сос Бешамел: кравето масло се разтопява и се запържва брашното. Долива се прясното мляко на тънка струя и се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти. Овкусява се със сол, индийско орехче, черен пипер и сол.

Лазанята се реди в намаслена тавичка. Сипва се малко от соса на дъното на тавата и се редят корите, червен сос, накъсаното пуешко филе, настърган кашкавал и отново пласт кори до изчерпване на количеството.

Лазанята се залива с бешамеловия сос. Поръсва се с настърган кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна на умерена температура до пълна готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: