Баклава

08/10/2007
от МаринаНовак
"Баклава - един път! Гарантирано ще си оближете пръстите "
Приготвяне30 мин.
Готвене70 мин.
Общо100 мин.
Порции8-10 парчета
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо81 834
  • Преглеждания за месеца637
  • Преглеждания за седмицата33
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4,1 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • кори - 225 гр.
  • бадеми - 175 гр.
  • орехи - 175 гр.
  • масло - 90 гр.
  • канела - 1 с. л.
  • карамфил - 1/2 к. л. - млян
  • захар - 500 гр.
  • вода - 1 1/2 ч.
  • ванилия - 1/2 пръчица
  • лимонов сок - 2 с. л.

Начин на приготвяне

Предварително се приготвя смес от счуканите орехи, бадеми и канела.

Тавата за печене се намазва с мазнина. На дъното се поставя една кора, намазва се с масло и върху нея се поставя следващата кора. След като сте наредили пласт от три кори поставете част от приготвената смес от орехи, бадеми и канела. Повтаряте процедурата на всеки три кори. Покривате с последната кора. Намазвате с масло и нарязвате на ромбчета. В средата на всяко ромбче поставете щипка смлян карамфил.

В предварително загрята фурна до 160 градуса печете около 1 час.

Смесвате водата , захарта, ванилията и лимоновия сок. Варите на бавен огън до сгъстяване на сиропа. Канелената пръчица се отстранява.

След като баклавата изстине се залива.
подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 16
4 2
3 4
2 2
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Мариела Христова
Приготвих я по ваша рецепта, но я направих без бадемите и карамфила.
1
0
Виктория
Виктория
30.11.2013 21:31
Аз пека баклавата бавно,за да порозовее и отвътре.Така я харесвам.Става цялата с еднакъв цвят.
9
0
Йовов
Йовов
30.11.2013 17:37
Абе то хубава е рецептата но нещо е сбъркано мисля за времето на печене и то при загрята фурна и то да се пече около час ... Да вземе да го коригира .
3
2

Виж всички коментари или напиши такъв