Баклава

08/10/2007
от МаринаНовак
"Баклава - един път! Гарантирано ще си оближете пръстите "
Приготвяне30 мин.
Готвене70 мин.
Общо100 мин.
Порции8-10 парчета
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо83 264
  • Преглеждания за месеца306
  • Преглеждания за седмицата23
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4,4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • кори – 225 гр.
  • бадеми – 175 гр.
  • орехи – 175 гр.
  • масло – 90 гр.
  • канела – 1 с. л.
  • карамфил - 1/2 к. л. – млян
  • захар – 500 гр.
  • вода – 1 1/2 ч.
  • ванилия – 1/2 пръчица
  • лимонов сок – 2 с. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително се приготвя смес от счуканите орехи, бадеми и канела.

Тавата за печене се намазва с мазнина. На дъното се поставя една кора, намазва се с масло и върху нея се поставя следващата кора. След като сте наредили пласт от три кори поставете част от приготвената смес от орехи, бадеми и канела. Повтаряте процедурата на всеки три кори. Покривате с последната кора. Намазвате с масло и нарязвате на ромбчета. В средата на всяко ромбче поставете щипка смлян карамфил.

В предварително загрята фурна до 160 градуса печете около 1 час.

Смесвате водата , захарта, ванилията и лимоновия сок. Варите на бавен огън до сгъстяване на сиропа. Канелената пръчица се отстранява.

След като баклавата изстине се залива.
подобни рецепти тук

5 17
4 3
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Мариела Христова
Приготвих я по ваша рецепта, но я направих без бадемите и карамфила.
1
0
Виктория
Виктория
30.11.2013 21:31
Аз пека баклавата бавно,за да порозовее и отвътре.Така я харесвам.Става цялата с еднакъв цвят.
9
0
Йовов
Йовов
30.11.2013 17:37
Абе то хубава е рецептата но нещо е сбъркано мисля за времето на печене и то при загрята фурна и то да се пече около час ... Да вземе да го коригира .
3
2

Виж всички коментари или напиши такъв