Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена Чорба»Средиземноморска супа с праз и риба

Средиземноморска супа с праз и риба

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k3k
Средиземноморска супа с праз и риба1 / 2
29/08/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • праз - 2 глави
  • зехтин - 1 с.л.
  • кориандър - 1 ч.л.
  • лют пипер - 1 щипка
  • картофи - 300 г малки (за салата)
  • домати - 400 г
  • бульон - 600 мл рибен
  • бяло вино - 150 мл
  • дафинов лист - 1 бр.
  • лимонова кора - 1 ивица
  • шафран - 1 щипка
  • бяла риба - 450 г филе
  • калмари - 450 г
  • скариди - 250 г (сурови, обелени)
  • магданоз - 2 - 3 с.л. ситно нарязан
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете праза, като разделите зелената от бялата част. Измийте частите и ги подсушете добре. Оставете бялата част настрани за по-късно.

Загрейте олиото в дълбок тиган и прибавете зелената част от праза. Поръсете с кориандър и лют пипер. Пържете за около 5 минути, като разбърквате от време на време.

Прибавете картофите и доматите и залейте с бульона и виното. Добавете шафрана, дафиновия лист и лимоновата кора. Сложете супата да се вари, след това намалете температурата и покрийте с похлупак, но не изцяло, за да не изкипи. Изчакайте да покъкри още 20 минути или докато картофите омекнат. След това овкусете със сол и черен пипер.

Нарежете бялата риба на парчета и я сложете в супата. Варете 4 минути. След това прибавете и скаридите и гответе още около минута. Накрая сложете вътре калмарите заедно с бялата част от праза. Варете 2 минути, като разбърквате от време на време.

Накрая поръсете с магданоз и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: