петък, 18 април

Заек по Провански

Публикувана от:
Видяно: 15 977 пъти
Националност: Френска Кухня
Категория: Заек и дивеч
Рецепта за Заек по Провански
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции5-6

Необходими Продукти

  • заешко месо - 1 заек
  • зехтин - 50 мл.
  • брашно - за овалване
  • горчица - дижонска 6 с.л.
  • лук - 3 глави едро нарязани
  • моркови - 3 бр. едро нарязани
  • бяло вино - 200 мл.
  • мащерка - прясна 1 с.л.
  • розмарин - пресен 1 с.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • чесън - 5 скилидки наситнени
  • пилешки бульон - 1 л.
  • домати - 4 бр. нарязани на ситно
  • маслини - зелени 100 гр. без костилки
  • маслини - черни 200 гр.
  • магданоз - 1/2 връзка

Приготвяне на Заек по Провански

Заекът се нарязва на порции. Парчетата месо се намазват с 4 лъжици от горчицата и се овалват в брашно. Излишното се изтръсква.

В голям дълбок тиган или тенджера се загрява зехтина. Заекът се запържва за около 3 минути от двете страни. Изважда се и се оставя на страна.

В същият тиган се слагат лукът и морковите. Ако е необходимо се добавя още зехтин. Задушават се, докато лукът придобие цвят. Прибавя се виното, мащерката, розмарина, дафиновите листа, доматеното пюре, чесъна и останалите 2 лъжици горчица. Разбърква се добре. Заекът се връща в тигана. Слагат се и доматите, двата вида маслини и достатъчно пилешки бульон, да покрие месото и зеленчуците.

Веднага след като заври, ястието се прехвърля в тава, покрива се с алуминиево фолио и се слага в предварително загрята на 200°C фурна. Готви се около 1 час, след това фолиото се маха. Готвенето продължава още около 30-40 минути, докато течността остане на половина и месото се зачерви.

Накрая, когато ястието е готово се поръсва с наситнен пресен магданоз.

4,0909090909091 от 11 Гласа

Отзиви (2)

  • 0
    0
    Отговор
    Ангел Петров

    2013-01-11, Оценка 5 от 5 за Заек по Провански

    Тази година съм изял 55 заека всички рецепти са много вкусни но най-вкусен става когато се задуши и препече леко заека с всички подправки и зеленчуци
    Не ги мариновайте това е друга глупост достатъчно е да го изкиснеш в течаща студена вода ако е див -никога не киснете зайците в оцет това е пълна глупост от неграмотни кулинари и ловджии
    Домашен заек или див го слагате да заври в тенджера и му изхвърляте първата водата после го гответе кой както си иска
  • 0
    0
    Отговор
    povar4

    2011-04-08, Оценка 4 от 5 за Заек по Провански

    А кога и с какво се маринова заека ?

Вкусна и бърза рецепта за Заек по Провански. Не намерихте това което търсите? Виж останалите категории за Заек по Провански. Доказани рецепти от нашенската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Заек по Провански в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.