Да помогнем на Мишо да проходи

Заек по Провански

17/05/2009
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции5-6
Изпрати Заек по Провански
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо17 189
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4,1 от 5

Необходими Съставки

  • заешко месо - 1 заек
  • зехтин - 50 мл.
  • брашно - за овалване
  • горчица - дижонска 6 с.л.
  • лук - 3 глави едро нарязани
  • моркови - 3 бр. едро нарязани
  • бяло вино - 200 мл.
  • мащерка - прясна 1 с.л.
  • розмарин - пресен 1 с.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • чесън - 5 скилидки наситнени
  • пилешки бульон - 1 л.
  • домати - 4 бр. нарязани на ситно
  • маслини - зелени 100 гр. без костилки
  • маслини - черни 200 гр.
  • магданоз - 1/2 връзка
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил

Приготвяне на Заек по Провански

Заекът се нарязва на порции. Парчетата месо се намазват с 4 лъжици от горчицата и се овалват в брашно. Излишното се изтръсква.

В голям дълбок тиган или тенджера се загрява зехтина. Заекът се запържва за около 3 минути от двете страни. Изважда се и се оставя на страна.

В същият тиган се слагат лукът и морковите. Ако е необходимо се добавя още зехтин. Задушават се, докато лукът придобие цвят. Прибавя се виното, мащерката, розмарина, дафиновите листа, доматеното пюре, чесъна и останалите 2 лъжици горчица. Разбърква се добре. Заекът се връща в тигана. Слагат се и доматите, двата вида маслини и достатъчно пилешки бульон, да покрие месото и зеленчуците.

Веднага след като заври, ястието се прехвърля в тава, покрива се с алуминиево фолио и се слага в предварително загрята на 200°C фурна. Готви се около 1 час, след това фолиото се маха. Готвенето продължава още около 30-40 минути, докато течността остане на половина и месото се зачерви.

Накрая, когато ястието е готово се поръсва с наситнен пресен магданоз.
[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4.1
Общо 11 гласували
5 7
4 1
3 1
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ангел Петров
11.01.2013 19:40
Тази година съм изял 55 заека всички рецепти са много вкусни но най-вкусен става когато се задуши и препече леко заека с всички подправки и зеленчуци
Не ги мариновайте това е друга глупост достатъчно е да го изкиснеш в течаща студена вода ако е див -никога не киснете зайците в оцет това е пълна глупост от неграмотни кулинари и ловджии
Домашен заек или див го слагате да заври в тенджера и му изхвърляте първата водата после го гответе кой както си иска
1
0
povar4
08.04.2011 00:01
А кога и с какво се маринова заека ?
0
0

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с

Вкусна и бърза рецепта за Заек по Провански. Не намерихте това което търсите? Виж останалите категории за Заек по Провански. Доказани рецепти от нашенската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Заек по Провански в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.