събота, 2 август

Пържен ориз по китайски

Публикувана от:
Видяно: 100 250 пъти
Националност: Китайска Кухня
Категория: Пилешко
Рецепта за Пържен ориз по китайски
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции1

Необходими Продукти

  • ориз - 250 гр.
  • пилешко месо - гърди 1/2 бр.
  • олио - 80 гр.
  • яйца - 2 бр.
  • зелен лук - 1 връзка
  • вегета - 1 ч.л

Приготвяне на Пържен ориз по китайски

Оризът се сварява предварително. Изсипва се в предварително сгорещено олио. Пържи се десетина минути, като се бърка непрекъснато. Към ориза се прибавят ситно нарязаното месо и 1 ч.л. вегета (или натриев глутамат)

Яйцата се разбиват и с тях се залива оризът. Ястието се разбърква и се сваля от огъня

Преди да се поднесе, се поръсва с нарязан на ивички лук.

4.0 от 47 Гласа

Отзиви (18)

  • 1
    0
    Отговор
    Нора

    2014-01-02, Оценка 5 от 5 за Пържен ориз по китайски

    Правя го този ориз,но аз го пържя преди да го варя.Измит го пържа в олио докато започне "да скача"като пуканки и става светло кафяв,след това му слагам 2:1 вода и когато заври,изключвам котлона и го оставям с капак да се задуши.Трябва да се внимава да не изкипи,случва се и това...Става чудесен.Да ви е сладко...!
  • 2
    2
    Отговор
    silverdoe

    2013-09-16, Оценка 2 от 5 за Пържен ориз по китайски

    "Оризът се сварява предварително. Изсипва се в предварително сгорещено олио." Още тук не е вярно! След сваряването оризът се оставя поне за 12 часа в хладилник или за няколко часа във фризер. Иначе става на кашав и мазен. Пробвала съм го много пъти, но този "трик" го открих скоро и определено това е начина! Иначе пак ще имате пържен ориз, но той няма да има нищо общо с китайския.
  • 9
    0
    Отговор
    kzlatev

    2013-08-07, Оценка 3 от 5 за Пържен ориз по китайски

    Няма да стане така определено...Ще стане баркоч яйцето ще полепне по ориза, блях. Бих го направил по друг начин.

    Зваряваме ориза, но да е леко твърдичък и след това го мием със студена вода и леко го осоляваме. В тиган уок запържваме подходящ микс зеленчуци, като овкусяваме леко с соев сос, след като поомекнат ги изваждаме от мазнината и в нея слагаме пилето (предварително овкусено с черен пипер и сол. Когато побелее добавяме и соев сос и пържим до готовност, като внимаваме да на прекалим защото пилето ще стане сухо. Към пилето добавяме ориза и запърваме и него връщаме и зеленчуците и запържваме за още минутка и готово. Принципно се прави кладенче в ориза и там се слага яйцето, но трябва котлона да е много силен. Най-добре да го запържите отделно. Към това бих добавил и гъби запържени отделно с черен пипер и соев сос.
  • 4
    0
    Отговор
    Toni

    2013-08-07, Оценка 5 от 5 за Пържен ориз по китайски

    Много ми харесваше в ресторантите ориза с зеленчуци и се чудех как го правят :).Веднъж видях в един китайски ресторант сварен ориз в торба и прибран в хладилник :).И реших, че може би като спагетите вариш изцеждаш измиваш със студена вода да не залепя, но вариш както и с спагетите преди да се развари.Аз после, слагам месо може всякакво първо запържвам месото до готовност в повечко олио което да поеме и зеленчуците.Аз сам го правила със замразени зеленчуци микс (може и в тези които има и грах, зелен боб или броколи според вкуса ви ), но предимно тай като лятото имаме домашни зеленчуци ползвам най често (лук, морков, зелена и червена чушка, царевица замразена или консерва). Първо към месото добавям лука да си пусне вкуса, после морковите на купчета или според вашия вкус, прясна чушка, царевица, осолявам педи да сложа ориза добавям и соев сос светъл иначе се оцветяват месото и зеленчуците и си губят цвета :).Добавям и чесан на прах за по лесно :) за предпочитане е скелидка пресен още с лука намалявам огъня или дори го спирам особено, ако готвите на ток и добавям ориза и бъркам докато всичко се смеси, по ваш вкус може да добавите или да сложите още соев сос, ако искате чукате едно яйце и продължавате да бъркате :).Ние го правим и без месо за гарнитура към скара или печено на фурна.А за вегетарианци е супер и без месо :).ДОБЪР АПЕТИТ :))
  • 2
    0
    Отговор
    baramandi

    2013-08-07, Оценка 2 от 5 за Пържен ориз по китайски

    Каква Вегета, какъв китайски ориз на търкалета?
  • 2
    0
    Отговор
    bai val4o

    2013-07-13, Оценка 3 от 5 за Пържен ориз по китайски

    Тази рецепта определено не се прави така - китайският ориз се вари на пара. После се запържва яйцето, после месо и т.н. , но в домапни условия не става, защото китайците готвят на много силен огън.... работил съм в китайски, като готвач ;)
    Ако следвам тази рецепта, ще стане един бъркоч......
  • 0
    0
    Отговор
    поли

    2013-05-22, Оценка 4 от 5 за Пържен ориз по китайски

    ясно е ,че месото се запържва...това става преди ориза да се запържи
  • 3
    0
    Отговор
    мъж

    2013-03-03, Оценка 3 от 5 за Пържен ориз по китайски

    От мъж за жени :)
    300 грама дългозърнест ориз Ънкъл Бенс се сварява за 15 минути в предварително кипяща вода. Сваляте и в гевгира и след отцеждане малко моркови на едро с рендето. Запържване до бяло на 1/2 пилешки гърди на силен котлон. 80 грама олио загряти до пушек и прибавяте ориза с морковите и така 5 минути и бъркате постоянно и добавяте гъби от консерва и бъркате пак още 5 мин. на слаб котлон. 2 яйца добре разбити се прибавят на 10-тата минута и още 1 мин. бъркане. Сваляте, пресипвате в купа и докато е топло соев сос на вкус и сервирате с нарязани на ленти за "пиниз" 1 стрък зелен лук.
    В голяма дълга чаша сипвате бира с 4 см. пяна, секси облечени и сервирате и се наслажсавайте на удоволствието!
    Успех!
  • 0
    0
    Отговор
    Незнайка

    2012-12-16, Оценка 5 от 5 за Пържен ориз по китайски

    Ползвам бланширан ориз. Сварявам го в повечко вода и сол до готовност. След като го отцедя добре, започвам пърженето. Обикновено купувам 2-3 готови пилешки шишчета на скара, нарязвам ги на ситно и леко запържвам. Добавям и сурови моркови, нарязани на пръчици, замразен грах - съвсем мъничко - за пиниз, зелен лук и накрая поднасям със соев сос.
  • 0
    2
    Отговор
    radina_

    2012-12-16, Оценка 4 от 5 за Пържен ориз по китайски

    Рецептата е много хубава,а ориза стана много вкусен :)

Вкусна и оригинална рецепта за Пържен ориз по китайски. Не намерихте това което търсите? Прелисти останалите рецепти за Пържен ориз по китайски. Доказани рецепти от нашенската и чуждестранна кухня. Съвети за готвенето на Пържен ориз по китайски в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.