понеделник, 24 ноември

Печен заек

Публикувана от:
Видяно: 53 743 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Заек и дивеч
Рецепта за Печен заек
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции6-8

Необходими Продукти

  • заешко месо - 1 заек около 1.5 кг
  • оцет - 500 мл.
  • вода - 500 мл.
  • майорана - 1 с.л. бял риган
  • мащерка - 1 с.л.
  • дафинов лист - 3 - 4 бр.
  • сол
  • чушки - 2 бр.
  • доматен сок - 1.2 - 1.5 л, не - гъст
  • чесън - 20 - на скилидки
  • олио - 3 - 4 сл.
  • мед - 1 ч.л.
  • яйца - 4 бр. сварени

Приготвяне на Печен заек

Заекът се нарязва на порционни парчета.

Смесват се всички съставки за маринатата (оцета, водата, майораната, мащерката, дафиновите листа и солта) и поставяте парчетата заек вътре.

Съдът се завива с фолио, прибира се на студено и се оставя да престои 24 ч.

Изваждат се парчетата месо и се измиват добре на течаща вода.

С остър нож се правят дупчици, в които се вмъкват скилидките чесън /шпиковат се (на парче месо - по 2 бр.)

Нареждат се в тавата за печене и се заливат с доматения сок, меда, нарязаните чушки и мазнината. Затваря се тавата с фолио и поставя да се пече - първо на 200 °C, докато заври, след което се намалява на 150 °C и се пече около 2.5 ч.

Развива се фолиото - трябва да е останал съвсем тънък слой сос.

Сервират се парчетата заек с по 2-3 лъж. от соса и нарязаните сварени яйца.

Вкусно е както топло, така и студено сервирано.

3.9 от 19 Гласа

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

Вкусна и оригинална рецепта за Печен заек. Доволен ли си от това, което намери? Разгледай другите ни специалитети за Печен заек. Избрани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Печен заек в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.