петък, 28 ноември

Печен свински бут

Публикувана от:
Видяно: 13 277 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Свинско
Рецепта за Печен свински бут
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции8-10

Необходими Продукти

  • свинско месо - бут около 3.5 кг.
  • олио - 2 с.л.
  • лук - 4 глави
  • лимони - 1 бр. сока
  • ябълки - кисели 2 бр.
  • сини сливи - сушени 8 - 10 бр.
  • пилешки бульон - 600 мл.
  • бяло вино - сухо 300 мл.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер

Приготвяне на Печен свински бут

Загрейте фурната на 220 градуса.

На повърхността на месото направете няколко дълбоки разреза. Намажете хубаво с олио и овкусете със сол и черен пипер. Срежете главите лук наполовина, без да ги обелвате. Разположете ги в тавата със свинското с люспата отгоре.

Печете половин час и намалете фурната на 180 градуса. Ако започне да загаря, покрийте с фолио. Месото е готово, когато отделя прозрачен сок при леко пробождане с ножа.

За соса нарежете ябълките на кубчета, добавете сливите без костилките и бульона и варете на котлона, докато течността почти се изпари. Долейте виното.

Извадете месото от тавата, обелете опечените глави лук и ги нарежете, прецедете соса в тенджерка. Добавете към него ябълковата смес, дафинов лист и черен пипер, варете още 5 минути. Пасирайте хубаво и ако се наложи, претрийте соса през сито. Сервирайте месото, като го полеете с ябълковия сос и с гарнитура от картофи.

4.4 от 5 Гласа

Отзиви (1)

  • 1
    0
    Отговор
    Мони

    2013-05-23, Оценка 2 от 5 за Печен свински бут

    Рецептата е доста объркваща и никъде не е опоменато кога и как се слага лимона????

Домашна и уникална рецепта за Печен свински бут. Намери ли това, което търсиш? Прегледай другите ни категории за Печен свински бут. Доказани рецепти от местната и интернационална кухня. Препоръки за готвенето на Печен свински бут в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с безброй рецепти, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.