петък, 31 октомври

Мусака

Публикувана от:
Видяно: 78 474 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Свинско
Рецепта за Мусака
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции6-8

Необходими Продукти

  • Кайма - 500 гр.
  • Лук - 1 глава
  • Картофи - 600 гр.
  • Домати - консервирани - 300, 400 гр.
  • Доматено пюре - 2 с.л.
  • Червен Пипер - 1 ч.л.
  • Масло - 20 гр.
  • Брашно - 2 с.л.
  • Прясно мляко - 200 мл.
  • Яйца - 2 бр.
  • Магданоз
  • Черен Пипер - 1 малка щипка

Приготвяне на Мусака

Главата лук се нарязва на дребно и се задушава в тигана докато не смени цвета си.

В тиганът последователно се слагат доматеното пюре, каймата и част от доматите. Бърка се, докато не се изпари водата.

Червеният и черният пипер се слагат когато се поизпари водата. Цялата смес се бърка добре и се залива с малко гореща вода докато стане като бульон. Прибавя се нарязаният на ситно магданоз и се оставя да поври малко.

Докато става сместа, можете да обелите, измиете и нарежете картофите на ситно.

В тавичката за печене слагате маслото и останалата част от доматите на дъното, след което редувате 1 ред картофи, 1 ред от сместа.

Ако всичкият бульон е изпарен, сложете малко топла вода и поставете тавичката да се пече на 180-200 C. Когато придобие запечен вид се поставя заливката.

Заливката се прави от сос, приготвен от прясното масло, брашното, млякото и яйцата. Ако нямате прясно мляко можете да сложите и кисело.

Като поставите заливката можете да поръсите с малко кашкавал. Накрая слагате отново тавата за 10 тина минути да се запече заливката.

4.2 от 59 Гласа

Отзиви (12)

  • 0
    0
    Отговор
    zubar

    2014-10-11, Оценка 5 от 5 за Мусака

    за колко време се приготвя?
  • 0
    0
    Отговор
    petar1464
    petar1464

    2014-02-09, Оценка 5 от 5 за Мусака

    започвам да видим какво ще излезе?
  • 0
    0
    Отговор
    Ангел

    2013-11-28, Оценка 5 от 5 за Мусака

    супер , заемам се ! : )
  • 0
    0
    Отговор
    Коста

    2013-11-22, Оценка 4 от 5 за Мусака

    добра е,бързо става
  • 5
    0
    Отговор
    Зоя

    2013-07-29, Оценка 4 от 5 за Мусака

    Аз не слагам толкова много домати, но заливката приготвям с кисело мляко и яйца.Но имам и една изненада-подправям мусаката с черен пипер,ронена чубрица и дафинов лист. Опитайте-добива невероятен вкус!
  • 3
    0
    Отговор
    Виолета

    2013-07-28, Оценка 5 от 5 за Мусака

    Когато правя мусака ,аз задушавам лука и после прибавям и нарязаните на кубчета картофи също да се задушат докато омекнат малко и след това прибавям всичко останало .Не слагам толкова много домати , като подправка добавям и чубрица . Но и показаният тук вариант предполагам е удачен . Мусаката е едно от любимите ни ястия . :)
  • 2
    0
    Отговор
    елена

    2013-07-28, Оценка 4 от 5 за Мусака

    Правя мусаката със заливка от прясно мляко както е описано в рецептата , не слагам толкова много домати. Задължително слагам и моркови.
  • 1
    0
    Отговор
    Краси

    2013-07-28, Оценка 4 от 5 за Мусака

    Мусаката ще стане много вкусна,ако предварително картофите се нарежат на кубчета и се запържат в олио.
  • 1
    0
    Отговор
    георги

    2013-04-28, Оценка 3 от 5 за Мусака

    всичко хубаво само не разбрах кога се слага солта ако се слага изобщо :Д
  • 2
    0
    Отговор
    Митко

    2013-02-10, Оценка 5 от 5 за Мусака

    Колко горе - долу трябва да е водата за бульона ?

Вкусна и лесна рецепта за Мусака. Намери ли това, което търсиш? Разгледай другите ни специалитети за Мусака. Доказани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Мусака в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.