Мусака

от ИванНовак
24/02/2010
"Сочна мусака с богата заливка и вкусен аромат - това е ястие, което никога няма да ни омръзне да ядем!"
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции6-8
Сготви+2 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо89 184
  • Преглеждания за месеца258
  • Преглеждания за седмицата24
  • Коментирана13 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • Кайма - 500 г
  • Лук - 1 глава
  • Картофи - 600 гр.
  • Домати - консервирани - 300, 400 г
  • Доматено пюре - 2 с.л.
  • Червен Пипер - 1 ч.л.
  • Масло - 20 гр.
  • Брашно - 2 с.л.
  • Прясно мляко - 200 мл
  • Яйца - 2 бр.
  • Магданоз
  • Черен Пипер - 1 малка щипка

Приготвяне на Мусака

Главата лук се нарязва на дребно и се задушава в тигана докато не смени цвета си.

В тиганът последователно се слагат доматеното пюре, каймата и част от доматите. Бърка се, докато не се изпари водата.

Червеният и черният пипер се слагат когато се поизпари водата. Цялата смес се бърка добре и се залива с малко гореща вода докато стане като бульон. Прибавя се нарязаният на ситно магданоз и се оставя да поври малко.

Докато става сместа, можете да обелите, измиете и нарежете картофите на ситно.

В тавичката за печене слагате маслото и останалата част от доматите на дъното, след което редувате 1 ред картофи, 1 ред от сместа.

Ако всичкият бульон е изпарен, сложете малко топла вода и поставете тавичката да се пече на 180-200 C. Когато придобие запечен вид се поставя заливката.

Заливката се прави от сос, приготвен от прясното масло, брашното, млякото и яйцата. Ако нямате прясно мляко можете да сложите и кисело.

Като поставите заливката можете да поръсите с малко кашкавал. Накрая слагате отново тавата за 10 тина минути да се запече заливката.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4.3
Общо 62 гласували
5 33
4 15
3 12
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Monika Ivanova
11.04.2016 18:04
може и малко морковче за разкош на вкуса :)
1
0
zubar
11.10.2014 12:48
за колко време се приготвя?
0
0
Петър
09.02.2014 18:15
започвам да видим какво ще излезе?
0
0
Ангел
28.11.2013 15:58
супер , заемам се ! : )
0
0
Коста
22.11.2013 14:32
добра е,бързо става
1
0
Зоя
29.07.2013 03:44
Аз не слагам толкова много домати, но заливката приготвям с кисело мляко и яйца.Но имам и една изненада-подправям мусаката с черен пипер,ронена чубрица и дафинов лист. Опитайте-добива невероятен вкус!
6
0
Виолета
28.07.2013 22:13
Когато правя мусака ,аз задушавам лука и после прибавям и нарязаните на кубчета картофи също да се задушат докато омекнат малко и след това прибавям всичко останало .Не слагам толкова много домати , като подправка добавям и чубрица . Но и показаният тук вариант предполагам е удачен . Мусаката е едно от любимите ни ястия . :)
3
0
елена
28.07.2013 18:29
Правя мусаката със заливка от прясно мляко както е описано в рецептата , не слагам толкова много домати. Задължително слагам и моркови.
2
0
Краси
28.07.2013 14:57
Мусаката ще стане много вкусна,ако предварително картофите се нарежат на кубчета и се запържат в олио.
1
0
георги
28.04.2013 17:10
всичко хубаво само не разбрах кога се слага солта ако се слага изобщо :Д
1
0

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с