вторник, 31 май

Мусака

24/02/2010
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции6-8
Изпрати Мусака
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо88 206
  • Преглеждания за месеца409
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана13 пъти
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • Кайма - 500 гр.
  • Лук - 1 глава
  • Картофи - 600 гр.
  • Домати - консервирани - 300, 400 гр.
  • Доматено пюре - 2 с.л.
  • Червен Пипер - 1 ч.л.
  • Масло - 20 гр.
  • Брашно - 2 с.л.
  • Прясно мляко - 200 мл.
  • Яйца - 2 бр.
  • Магданоз
  • Черен Пипер - 1 малка щипка
Сготви+2 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта

Приготвяне на Мусака

Главата лук се нарязва на дребно и се задушава в тигана докато не смени цвета си.

В тиганът последователно се слагат доматеното пюре, каймата и част от доматите. Бърка се, докато не се изпари водата.

Червеният и черният пипер се слагат когато се поизпари водата. Цялата смес се бърка добре и се залива с малко гореща вода докато стане като бульон. Прибавя се нарязаният на ситно магданоз и се оставя да поври малко.

Докато става сместа, можете да обелите, измиете и нарежете картофите на ситно.

В тавичката за печене слагате маслото и останалата част от доматите на дъното, след което редувате 1 ред картофи, 1 ред от сместа.

Ако всичкият бульон е изпарен, сложете малко топла вода и поставете тавичката да се пече на 180-200 C. Когато придобие запечен вид се поставя заливката.

Заливката се прави от сос, приготвен от прясното масло, брашното, млякото и яйцата. Ако нямате прясно мляко можете да сложите и кисело.

Като поставите заливката можете да поръсите с малко кашкавал. Накрая слагате отново тавата за 10 тина минути да се запече заливката.[подобни рецепти тук]

  • Google+
  • Pinterest

4.3
Общо 62 гласували
5 33
4 15
3 12
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Monika Ivanova
11.04.2016 18:04
може и малко морковче за разкош на вкуса :)
1
0
zubar
11.10.2014 12:48
за колко време се приготвя?
0
0
Петър
09.02.2014 18:15
започвам да видим какво ще излезе?
0
0
Ангел
28.11.2013 15:58
супер , заемам се ! : )
0
0
Коста
22.11.2013 14:32
добра е,бързо става
1
0
Зоя
29.07.2013 03:44
Аз не слагам толкова много домати, но заливката приготвям с кисело мляко и яйца.Но имам и една изненада-подправям мусаката с черен пипер,ронена чубрица и дафинов лист. Опитайте-добива невероятен вкус!
5
0
Виолета
28.07.2013 22:13
Когато правя мусака ,аз задушавам лука и после прибавям и нарязаните на кубчета картофи също да се задушат докато омекнат малко и след това прибавям всичко останало .Не слагам толкова много домати , като подправка добавям и чубрица . Но и показаният тук вариант предполагам е удачен . Мусаката е едно от любимите ни ястия . :)
3
0
елена
28.07.2013 18:29
Правя мусаката със заливка от прясно мляко както е описано в рецептата , не слагам толкова много домати. Задължително слагам и моркови.
2
0
Краси
28.07.2013 14:57
Мусаката ще стане много вкусна,ако предварително картофите се нарежат на кубчета и се запържат в олио.
1
0
георги
28.04.2013 17:10
всичко хубаво само не разбрах кога се слага солта ако се слага изобщо :Д
1
0

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още рецепти с

Вкусна и лесна рецепта за Мусака. Намери ли това, което търсиш? Разгледай другите ни специалитети за Мусака. Доказани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Мусака в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.