Жълт ориз

17/05/2010
от ИванНовак
"Вкусно постно ястие или апетитна гарнитура - изборът е изцяло ваш!"
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо17 904
  • Преглеждания за месеца193
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4,2 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • ориз - 200 г
  • чесън - 1 скилидка
  • лук - 1 глава
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 2 ч.л. - може и олио
  • червен пипер - 1 щипка - може и лют
  • сол - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 2 ч.л.
  • лимонова кора - 1/2 с.л. настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок тиган се нагорещява олиото. Лукът се обелва, нарязва на малки парченца и се добавя към мазнината. Готви се 5 минути докато омекне.

Добавят се куркумата и чесънът, който е преди това пресован или ситно нарязан. Готви се около минута, след което добавяме ориза и цялата смес запържваме няколко минути.

Като се запържи и оризът, подправяме със солта и черния пипер, добавяме 400 мл вода в тигана и се оставя да ври 15 минути на слаб огън.

След като се свари оризът, изваждаме го от котлона и го оставяме 10 минути похлупен да попие водата, ако има още такава.

Накрая се прибавят настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Разбъркваме и е готово!

Можете да добавите и други зеленчуци като чушка, грах и моркови.подобни рецепти тук

5 3
4 6
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

рени
рени
06.05.2015 19:22
На мен ми се получи страхотно, невероятен вкус повечко на лимон но много ми хареса. Благодаря за рецептата от мен 5-ца.
0
0
В
В
13.03.2015 09:20
На мен не ми се получи много. Стана много сухо и някак песъчливо на вкус. Къде може да съм сбъркала?
0
0
Нели
Нели
27.04.2014 22:08
Иначе, е вкусно
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв