Гръцка мусака със сос бешамел

24/08/2014
Марина Нордот Марина НордГотвач / Автор
"А вие си мислихте, че просто няма начин мусаката да стане още по-вкусна "
Приготвяне25 мин.
Готвене100 мин.
Общо125 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо25 337
  • Преглеждания за месеца1629
  • Преглеждания за седмицата391
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4,1 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • картофи – 6 бр.
  • патладжани – 2 бр.
  • кайма – 300 г телешка
  • домати – 2 бр.
  • лук – 1 глава
  • чушки – 1 бр. червени
  • доматено пюре – 2 с.л.
  • кашкавал – 200 г
  • риган – ½ ч.л.
  • брашно – 2 с.л.
  • масло – 50 г
  • прясно мляко – 2 ч.ч.
  • яйца – 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Картофите се обелват и се режат на тънки резени. Запържват се в зехтина. Посоляват се. Отцеждат се от мазнината и се редят в дълбока тава.

2. Лукът се реже на ситно и се пържи до златисто. Добавя се нарязаната на ситно чушка. Добавят се нарязаните на ситно домати и каймата и всичко се пържи 5 минути, като месото се мачка с вилица.

3. Добавя се риган и сол. Добавя се доматеното пюре и се задушава 20 минути на среден огън. Сместа се слага върху картофите.

4. Патладжаните се режат на резени. Солят се и се отцеждат след 15 минути от горчивия сок. Измиват се и се запържват от двете страни до златисто.

5. Приготвя се сос бешамел, като 2 супени лъжици брашно се запържват в 50 грама масло. Добавя се прясното мляко и сосът се вари на бавен огън при непрекъснато бъркане.

6. Сваля се от котлона и се добавят 2 яйца. С този сос се поливат патладжаните и отгоре се поръсва с настърган кашкавал. Пече се 1 час на 180 градуса.подобни рецепти тук

5 5
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

marcheva14  Мария Симеоно
Рецептата е разкошна! Не мога да не гласувам с най-високата оценка, ако имаше 6+ щеше да е такава . Записвам я и непременно ще я приготвя. От много време я търсих точно тази рецепта.
Благодаря!
5
0
,Ivaniva
,Ivaniva
30.12.2015 18:00
Всичко се пържи,а не е полезно.
5
0

Виж всички коментари или напиши такъв