Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков Сладкиш»Ябълков сладкиш с хрупкава поръска

Ябълков сладкиш с хрупкава поръска

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Ябълков сладкиш с хрупкава поръска1 / 2
31/08/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6-8

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • масло - 350 г
  • захар - 400 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 9 бр.
  • ябълки - 10 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • галета - 4 с.л.
  • пудра захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От 450 грама брашно, 200 грама нарязано на кубчета масло, 100 грама захар, солта и едно яйце се замесва тесто. Оставя се в хладилника за половин час. Ябълките се обелват и се режат на дребно.

Изсипват се в тенджера, поръсват се с канела, 50 грама захар и ванилия. Напръскват се с лимонов сок и се задушават на слаб огън 10 минути. Пасират се. Осем белтъка се разбиват на сняг, като се добавят постепенно 150 грама захар.

Тестото се разточва, слага се в намазана с мазнина тава и се оформят малки стенички. Тестото се поръсва с канела и върху него се слага ябълковото пюре. Отгоре се разпределят белтъците. Пече се 20 минути на 180 градуса.

Останалото брашно, захар и масло се смесват, докато се получат трохи. С тях се поръсва сладкишът и се пече още половин час на 180 градуса. След като изстине, се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Валентин
Валентин
А галетата за какво са?
16.11.2015 23:02