Лютива туршия

14/10/2014
Приготвяне120 мин.
Готвене20 мин.
Общо140 мин.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 420
  • Преглеждания за месеца66
  • Преглеждания за седмицата19
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • карфиол - 1 кг
  • тиква - 500 г
  • люти чушки - 1.5 кг
  • моркови - 500 г
  • целина - 1 глава заедно с листата
  • ябълки - 4 бр. по - кисели
  • царевица - 3 млади царевички
  • чесън - 1 глава
  • камби - 5 - 6 бр.
  • оцет - 4 ч.ч.
  • черен пипер - 1 ч.л. зърна
  • захар - 2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.ч.
  • дюлеви листа - може и вишневи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте всички зеленчуци. Накъсайте карфиола на розички, морковите нарежете на кръгчета, а целина и тиквата - на кубчета. Камбите се нарязват на резени. Царевицата нарежете на парченца с дължина около 4 см. Обелете чесъна.

Част от листата и стръковете целина нарежете на ситно. Нарежете и ябълките, а лютите чушлета оставете цели. Така приготвените зеленчуци /без целината/, чесъна и зърната черен пипер сложете в подходящ голям съд.

Посипете със солта и захарта и разбъркайте. Похлупете с капак и оставете зарзавата да престои така 10-12 часа. Излейте отделилия се сок в емайлирана тенджера, прибавете оцета и черния пипер. Кипнете сместа и я оставете да изстине.

На дъното на 3-литрови буркани поставете дюлеви или вишневи листа. Започнете да редите зеленчуците, като на всеки 2-3 пръста ръсите със ситно нарязаната целина и слагате по 2-3 скилидки чесън. Завършете с чесън.

Отгоре поставете дюлеви листа и направете венче от листа и стръкове целина. Налейте студения сок и сложете капачки. Приберете туршията на хладно място.подобни рецепти тук

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар