Питка Слънчоглед

18/10/2014
Мария
отМарияНовак1
"Страхотна домашна питка, която ухае невероятно Следвайте стъпките в описанието и зарадвайте семейството си "
Приготвяне45 мин.
Готвене50 мин.
Общо95 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо44 982
  • Преглеждания за месеца4844
  • Преглеждания за седмицата4629
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 500 мл.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - около 1 кг
  • за поръсване
  • семки - белени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята със захарта, топлото мляко и 3 с.л. брашно. Оставете да втаса.

След това добавете разбитите яйца, като отделяме единия жълтък за намазване, олиото, брашното и солта.

Постепенно се замесва меко тесто. Разделяме го на една по-голяма и една по-малка топка. Разделяме на две малката топка - разточете на кръг едната част и сложете в средата на тавата.

Другата част разточете и нарежете на ленти, които се редят като решетка върху разточения кръг.

Разточете на правоъгълна кора голямата топка, намажете с олио и навийте на руло. Сложете на в тавата, разрежете го с ножица на филийки, но не до долу. Редете едната в ляво, другата в дясно.

Оставете питката да втаса около 40 минути и я намажете с разбития с 2 с.л. олио и 2 с.л. брашно жълтък. Поръсете посредата с белени семките и сложете да се изпече до готовност в загряна на 170°C фурна.подобни рецепти тук

5 5
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Радомира Михайлова
По едно време се бях "зарибила" да правя всякакви оригинални на вид питки и тази беше една от тях!
0
0
Миряна
Миряна
28.05.2015 10:01
Не ви ли е срам да публикувате чужди снимки?
Сложете ваши!
6
0
bs
bs
27.05.2015 12:53
very badly received!
0
3

Виж всички коментари или напиши такъв