Пудинг Дипломат

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
31/10/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Уникален крем със стафиди, орехи, бишкоти и нежен аромат на ванилия. Прекрасна идея за днешния ден"

Необходими Продукти

  • желатин - 2 с.л. на кристали или 4 листа
  • вода - 125 мл, ако ползвате листа желатин
  • стафиди - 100 г
  • ром - 3 с.л.
  • лимони - 50 г захаросани и 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • орехи - 50 г
  • шоколад - 100 г настърган едро
  • ванилия - 1 шушулка
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 3 с.л.
  • сметана - 200 мл течна
  • бишкоти - 100 г
  • кафе - 125 мл силно, студено
  • ликьор - 400 мл Амарето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако ползвате желатин на листа, накиснете ги в студената вода. Мариновайте стафидите в рома. Нарежете лимоновата кора и ядките и ги разбъркайте с половината настърган шоколад.

Разполовете шушулката ванилия, остържете с ножа вътрешността ѝ и я прибавете (заедно с шушулката) към прясното мляко, което се загрява на котлона.

Разбийте жълтъците със захарта в съд на водна баня на котлона, докато побелят - внимавайте да не ги загреете прекалено и да се пресекат.

Отстранете шушулката ванилия и при непрекъснато разбиване добавете прясното мляко към жълтъците постепенно. Бъркайте за около 4 минути на водна баня.

Изстискайте листовете желатин или следвайте инструкциите на опаковката желатин, ако ползвате сух, и смесете с горещата яйчна смес.

Разбийте белтъците до твърди връхчета и ги сложете в хладилника. Отделно разбийте сметаната. Първо добавете сметаната към крема, а след това внимателно разбъркайте и белтъците.

В подходящи стъклени купички сипете крема до около половината. В средата сложете бишкоти, които трябва да напръскате с амарето и кафе. След тях добавете от ароматната смес с ядки и допълнете догоре с крем.

Отгоре украсете със захаросани лимони и настърган шоколад. Охладете преди поднасяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Алекс Готвача
Алекс Готвача
Иглежда хубаво ще си запиша рецептата! :)
01.09.2018 15:16
Анелия Георгиева
Анелия Георгиева
Стори ми се интересна тази рецепта, а се оказа, че имам и всички продукти, така че веднага я приготвих. Единственото, което промених е, че добавих още малко захар, само три лъжици сякаш е малко. Нямам търпение да опитам довечера.
27.02.2016 18:19