Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена Чорба»Рибена чорба по търновски

Рибена чорба по търновски

Рибена чорба по търновски1 / 2
12/12/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • сом - 700 г филе или сьомга
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 5 скилидки
  • люти чушки - 1 бр. червена
  • домати - 1/2 бр.
  • черен пипер - смлян
  • девесил
  • естрагон
  • магданоз - 1 връзка
  • олио - слънчогледово (никакви заместители)
  • сол
  • лимонтузу - тригя (или прясно изцеден сок от лимон)
  • фиде - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Филето от риба се натрива в тригя или го поръсвате с малко лимонов сок и го оставяте около час да стегне. Нарязвате лука, чесъна и моркова наситно и ги задушавате в половин супена лъжица олио за 3 минути (ако олиото ви се струва малко, капнете малко вода.

Нарежете филето на малки кубчета и го добавете в тенджерата. Сипете около 5 грама сол и запържете за около минута, като разбърквате внимателно, докато месото леко побелее. Овкусете с малко черен пипер и разбъркайте отново, преди да добавите около 1 - 1.2 литър вода.

Когато заври, добавете нарязани пресен девесил, стеблата на магданоза и тароса, а на лютата чушка премахнете дръжката и я пуснете цяла (ако решите да сложите фиде, добавете една шепа). Варете около 10 минути, след което добавете ситно нарязания домат.

Опитайте и ако ви се струва чорбата безсолна, добавете сол по ваш вкус. Намалете огъня и оставете да къкри още 10 - 15 минути. Накрая поръсете с остатъка от магданоза, ситно нарязан.

ВНИМАНИЕ! В никакъв случай не добавяйте картофи вместо фиде (ориз може)! Риба и картофи си подхождат по някаква необяснима причина само в България, но тази комбинация е противозаконна от кулинарна гледна точка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

владо
владо
Гот чорбичка!
14.12.2014 10:14
Дупничанка
Дупничанка
Убава супа...
12.12.2014 18:55
1