сряда, 4 май

Козуначени кифлички

24/08/2010
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции16 бр.
Изпрати Козуначени кифлички
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо116 708
  • Преглеждания за месеца706
  • Преглеждания за седмицата294
  • Коментирана13 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Продукти

  • яйца - 10 броя
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - колкото поеме за получаване на меко тесто
  • захар - 500 г
  • олио - 250 мл, може и масло
  • мая - 42 г или 1 пакетче прясна
  • сол - 1 щипка
  • есенция - 2 - 3 ампули лимонова
  • яйца - 1 жълтък, разбит с прясно мляко за намазване
  • мармалад - по избор за пълнеж
  • пудра захар - по желание за поръсване
Сготви+2 точки
5 потребители сготвиха тази рецепта

Приготвяне на Козуначени кифлички

Разбъркайте маята с 1 лъжичка захар, щипката сол, малко прясно мляко и брашно до получаване на гъста кашичка. Разбийте яйцата със захарта, млякото и олиото.

Изчакайте маята да удвои обема си и я прибавете към яйчната смес. Започнете да прибавяте по малко брашното - първо с бъркалката, а след като стане по-гъста сместа си помагайте с лъжица или замесете с ръце.

Намажете леко готовото тест с олио, поставете го в голяма купа, завийте я с фолио и кърпа и оставете за час да втаса. След това го премесете отново и го разделете на топки с големината на портокал.

Набрашнете плота и започнете да ги точите с дебелина около 5-8 мм. Разрежете ги радиално на 8 или 16 части в зависимост от желаната големина на кифличките. В широкия край поставете мармалада, може и локум и ги завийте към върха.

Готовите козуначени кифлички се нареждат в тава, покрита с хартия за печене или намаслена тава. Между кифлите трябва да има 2-3 см разстояние. Отгоре ги намажете с разбития жълтък с прясно мляко и поръсват със захар по желание. Сложете кифличките да се пекат на 190-200 градуса до зачервяване.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4
Общо 42 гласували
5 19
4 10
3 8
2 4
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Мария Кунева
20.04.2016 15:35
Получиха се много добре!
1
0
Йорданка
28.02.2016 23:08
чудесна рецепта, скоро започваме тренировките за великденската трапеза, до тогава да се усъвършенстваме :)))
0
0
Ralica
28.03.2014 12:37
В момента правя кифличките,но мисля ,че ще излезнат страшно много бройки.Тестото стана много голямо.На вас колко ви излезе? Пое 2 кг.брашно
2
0
Таня Илиева
31.10.2013 15:45
Благодаря за рецептата.... кифличките станаха страхотни... :)доста на брой ще си похапнем много добре....:)))
3
1
Валентина Вълева
24.10.2013 21:32
Много често правя кифличките, сполучливи са.
4
0
meli
21.10.2013 10:16
Яйцата не са ли много- 10 на брой?
11
0
Detelinka
21.05.2013 06:13
Направих ги и станаха страхотни. Мислех че ще са много, но не се усети кога свършиха, още топли, топли ги захванаха моите в къщи нищо не осрана за другия ден. Благодаря за страхотната рецепта.
1
0
Detelinka
19.04.2013 01:13
Момичета маята не е ли малко за количеството захар?
6
1
Дидо
01.08.2012 08:44
какво значение има - от яйчената смес отива в тестото...? Аз слагам накрая
2
0
Бай Лозан
31.07.2012 22:24
Къде се слага лимоновата есенция,при бъркането на яйчената смес или в тестото?
5
2

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с

Вкусна и лесна рецепта за Козуначени кифлички. Намери ли това, което търсиш? Прелисти другите ни специалитети за Козуначени кифлички. Избрани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Козуначени кифлички в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди ястия, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.