Кисело зеле

18/12/2014
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор9049293
"Това, че живеете в боксониера, не е основателна причина да не сложите поне един бидон кисело зеле за зимата!"
Приготвяне120 мин.
Общо120 мин.
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 268
  • Преглеждания за месеца3123
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • зеле - здрави леки зелки
  • сол - 3 кг на 100 зелки
  • лук - 3 - 4 глави по желание
  • царевица - 1 - 2 кочана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете добре зелето, като махнете кочаните им и сложите мокра сол на тяхно място.

Подреждайте зелките в добре почистени и запарени каци или бидони с кочаните нагоре, плътно една до друга.

След като запълните бидона, сложете отгоре дървена кръстачка или капак и притиснете с камък.

Доръсете още сол върху зелето и залейте с вода. На всеки 100 зелки се слага 3 кг сол.

Между зелките може да наредите 3-4 едро нарязани на филии глави лук и да сложите 1-2 царевични кочана. Може да добавите и корени хрян по желание.

Претакайте зелето след 1 седмица от слагането му. Трябва да източите около 10 пъти сока и да го налеете отново върху зелето. След това повтаряйте претакането по 2 пъти в седмицата.

Процедурата продължава, докато зелевата чорба стане кисела. Вече не трябва да се претака, а да се остави да втасва.подобни рецепти тук

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар