Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Хрупкав доматен пай с моцарела

Хрупкав доматен пай с моцарела

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Хрупкав доматен пай с моцарела1 / 2
09/02/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 2 и ½ ч.ч.
  • мая - 10 г суха
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • за плънката
  • домати - 8 бр.
  • моцарела - 150 г
  • бекон - 12 резена
  • зехтин - 3 с.л
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 1 бр.
  • за соса песто
  • босилек - 1 връзка
  • зехтин - 20 мл
  • чесън - 2 скилидки
  • кедрови ядки - 2 с.л.
  • пармезан - 3 с.л. настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа се смесват 1 чаша топла вода, маята и захарта. Постепенно се добавя брашното и се замесва тесто. Покрива се с топла кърпа и се оставя за 30 минути на топло. Меси се 5 минути и се оставя за още 20 минути на топло.

Доматите се попарват с вряла вода, след това се потапят в студена вода и се обелват. Нарязват се на малки кубчета, посоляват се и се оставят за 30 минути. Отцеждат се.

Моцарелата се нарязва на тънки кръгчета.

Тестото се разточва на правоъгълна кора, слага се в тава, намазана със зехтин. Върху тестото се слага бекон, след това домати и слой моцарела. След това отново бекон, отгоре се слагат останалите домати и моцарела. Всеки слой се напръсква със зехтин. Най-отгоре се слага бекон.

Краищата на тестото се съединяват, получава се тесен превоъгълник. Намазва се с разбито яйце. Пече се един час на 220 градуса, като се покрива с фолио при нужда, за да не загори.

Приготвя се песто, като се смесва зехтинът, смлените ядки, настърганият пармезан, босилекът и нарязаният на ситно чесън. Паят се сервира с песто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: