Желирано кисело мляко с ягоди

23/02/2015
Svetla
отSvetlaНовак2
"Този великолепен десерт е доказателството, че не е нужно всичко да е окъпано в шоколад, за да е безумно вкусно "
Приготвяне25 мин.
Общо25 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо23 209
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата13
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • кисело мляко - 2 кофички от 4.5%
  • заквасена сметана - 1 кофичка от 400 г
  • желатин - 3 пакетчета
  • есенция - по 1 ампула ванилия и лимон
  • ягоди - 250 - 300 г
  • захар - 200 г
  • блатове - 1 бр. готов за торта
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото и сметаната трябва да са със стайна температура, ако не са, ги затопляме леко на водна баня. Разбиваме ги със захарта, прибавяме и течната есенция. Разтваряме желатина в студена вода около 50 мл и го оставяме да набъбне.

Изрязваме блата по кексовата форма, ако е с дупка. Ягодите се измиват и нарязват, подреждаме ги във формата. Желатинът го разтваряме на водна баня, но не трябва да завира. Изчакваме го леко да се охлади и при непрекъснато бъркане се прибавя към млякото.

Ако млякото е малко по-студено от желатина, то започва да се стяга по-бързо, но това не трябва да ви притеснява. Изсипваме го внимателно върху ягодите, за да не ги разместим и да се вдигнат нагоре.

След това поставяме изрязания готов блат отгоре. Леко го сиропираме с прясно мляко или компот. Може да поставите и бишкоти ако нямате блат, също и бисквити. Оставяме го в хладилник за 3-4 часа да се желира.

Когато е готов, формата се потапя за няколко секунди в гореща вода и обръщаме върху подходяща чиния. При поднасяне поливаме с топинг от ягода или боровинка.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Nadejda
Nadejda
27.01.2017 09:20
Любим десерт!
0
0
Наталия Петрова
Страхотна рецепта,обичам желирано мляко,много лек и нежен десерт.
0
0
Албена
Албена
13.05.2016 10:12
Лесно изпълнима рецепта,точно за сега -сезонът на ягодите.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв