Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Желета»Желирано кисело мляко с ягоди

Желирано кисело мляко с ягоди

SvetlaSvetla
Новак
2813
Желирано кисело мляко с ягоди1 / 2
27/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Общо
25 мин.
Порции
5
"Този великолепен десерт е доказателството, че не е нужно всичко да е окъпано в шоколад, за да е безумно вкусно"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 2 кофички от 4.5% (по 400 г)
  • заквасена сметана - 1 кофичка от 400 г
  • желатин - 3 пакетчета (по 10 г)
  • есенция - по 1 ампула ванилия и лимон
  • ягоди - 250 - 300 г
  • захар - 200 г
  • блатове - 1 бр. готов за торта
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото и сметаната трябва да са със стайна температура, ако не са, ги затопляме леко на водна баня. Разбиваме ги със захарта, прибавяме и течната есенция.

Разтваряме желатина в студена вода около 50 мл и го оставяме да набъбне.

Изрязваме блата по кексовата форма, ако е с дупка.

Ягодите се измиват и нарязват, подреждаме ги във формата.

Желатина го разтваряме на водна баня, но не трябва да завира. Изчакваме го леко да се охлади и при непрекъснато бъркане се прибавя към млякото.

Ако млякото е малко по-студено от желатина, то започва да се стяга по-бързо, но това не трябва да ви притеснява. Изсипваме го внимателно върху ягодите, за да не ги разместим и да се вдигнат нагоре.

След това поставяме изрязания готов блат отгоре. Леко го сиропираме с прясно мляко или компот. Може да поставите и бишкоти ако нямате блат, също и бисквити. Оставяме го в хладилник за 3-4 часа да се желира.

Когато е готов, формата се потапя за няколко секунди в гореща вода и обръщаме върху подходяща чиния.

При поднасяне поливаме желето с топинг от ягода или боровинка.

Желираното кисело мляко с ягоди е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Nadejda
Nadejda
Любим десерт!
27.01.2017 09:20
Наталия Петрова
Наталия Петрова
Страхотна рецепта,обичам желирано мляко,много лек и нежен десерт.
13.05.2016 10:15
Албена Асенова
Албена Асенова
Лесно изпълнима рецепта,точно за сега -сезонът на ягодите.
13.05.2016 10:12