Бананов татен

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Бананов татен1 / 2
02/03/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • масло - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • йогурт - 125 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • за плънката
  • масло - 50 г
  • захар - 100 г
  • банани - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява, добавя се бакпулверът, солта и разтопеното масло. Разбърква се и се добавят захарта, яйцето и йогуртът. Меси се гладко тесто. Прави се на топка и се оставя в хладилника за 30 минути.

Приготвя се плънка, като в тава се разтопява маслото на котлон и се добавя маслото. След това се добавя захарта и се загрява на среден огън при непрекъснато бъркане, докато не се образува златист карамел - около 5 минути.

Сваля се от котлона и се оставя да се охлади за 10 минути. Бананите се обелват и се режат на половинки по дължина. Редят се в тавата, като част от бананите се режат на по-къси парчета, за да запълнят тавата.

Тестото се разточва така, че да бъде малко по-голямо от тавата. С него се покриват бананите, като ръбовете на тестото се напъхват под тях. Пече се 30 минути на 200 градуса. Покрива се с кърпа, след като се извади, и се оставя за 5 минути. Обръща се и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: