Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Голяма пита

Голяма пита

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Голяма пита1 / 3
13/03/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
140 мин.
Порции
15

Необходими Продукти

  • брашно - 2 кг
  • мая - 1 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 500 мл или вода
  • олио - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладкото мляко със захарта и добавете солта, 150 мл олио и 3 яйца с 1 белтък. Добавете 1 кг брашно и бъркайте с дървена лъжица. След като сместа се хомогенизира, оставете да втаса за половин час.

Пресейте останалото брашно и в кладенче посредата добавете втасалата смес. Замесете тесто постепенно, докато стане гладко.

От тестото се оформят 8 еднакви топки, от които се разточват кори с дебелина 5 мм. Намажете ги с олио и ги слепете по две.

Навивайте двойките на рула, разполовете ги с нож и ги подреждайте е намазнена много дълбока тава или подходяща тенджера. Сложете питата в незагрята фурна и включете на 250 градуса само отдолу първоначално.

След 80 минути включете да се пече и отгоре за около 5 минути. Извадете готовата пита, намажете я с разбит жълтък с малко вода и я върнете в печката за още няколко минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: