Френско касуле

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Френско касуле1 / 2
15/09/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
135 мин.
Общо
165 мин.
Порции
8-10
"Френско касуле - нещо като българското телешко в гювеч, но с розмарин!"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 500 г
  • пилешко месо - 1 пиле
  • колбас - 200 г чеснов салам
  • наденица - 2 парчета свинска
  • лук - 2 глави кромид
  • домати - 4 броя
  • боб - 2 буркана зрял
  • чесън - 5 скилидки
  • розмарин - 1/2 ч.л. сух
  • сол
  • черен пипер
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете месото на 16 парчета, пилето на 8, а наденицата на едри късове, след което накълцайте кромида и доматите на дребно.

Всичко се слага в голям намаслен глинен съд, като може предварително да го загреете в гореща фурна.

Сложете да се пече похлупено за 1 час. Извадете и добавете нарязаните на тънко салам и отцедения боб. Похлупете отново и печете за 40 минути.

Извадете, овкусете с подправките и оставете да се доизпече за още 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Николова
Николова
Разбира се, че версията на Светослав допада повече! Най-вече защото това е правилната версия. За всеки,дори бегло докоснал се до автентичната френска кухня, би трябвало да е известно, че ако има месо, с което касуле НЕ СЕ приготвя това е пилешко! Авторът смело ни съветва да сложим едно цяло пиле - тогава ще приготвим пак нещо за хапване, но то вече не може да се нарича касуле. Не знам защо, толкова много хора си позволяват да правят каквото си искат с оригиналните рецепти и смело ни убеждават в правотата си. По този начин, ако един новак в кулинарията се вслушва в техните съвети ще придобие една доста изкривена представа за различните кухни и ястия. И за да не съм голословна с две думи ще кажа защо не се използва пилешко за касуле - основната "тайна" за успешното приготовление на това ястие е много продължителната термична обработка, която на пилешкото месо съвсем не се отразява благотворно. Освен ако нямате изявен афинитет към сухото месо на конци.
08.01.2015 14:06
2
Костадин
Костадин
Добре е, но версията на Светослав май ми допада повече :)
22.03.2013 11:20
1
Поп Богомил
Поп Богомил
И аз бях там с братството.

19.09.2011 02:29
Светослав
Светослав
Имах удоволствието да опитам тази рецепта в сърцето на Южна Франция, а именно град Каркасон, по-точно в замъка-крепост от 1215 г. Предлагам ви съставките в леко изменен вид, така, както се предлагат точно там:
телешко месо /шол/ 300-500 гр.
патешко/гъше бутче 2-3 бр.
прясна/домашна/наденица свинска 2-3 бр.
пр. домати, лук, чесън, розмарин, зехтин, чер. пипер, червен пипер, сол
Добавя се зрял боб полусварен и всичко се запича заедно за около 3 ч. на бавен огън в кален гювеч на фурна.
13.01.2011 13:27
4