Дзукото

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Дзукото1 / 2
15/04/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10 парчета

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • пудра захар - 120 г
  • ванилия - 1 прахче
  • нишесте - 50 грама
  • брашно - 50 грама
  • За крема
  • шоколад - 200 г натурален
  • бадеми - 50 г обелени
  • шам фъстък - 50 г
  • целувки - 50 г готови
  • течна сметана - 100 мл
  • заквасена сметана - 900 г
  • пудра захар - 50 г
  • допълнително
  • коняк - 20 мл
  • амарето - 20 мл
  • масло - за намазване на оризова хартия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуснете фурната да се загрее до 175 градуса. Разбийте белтъците на пухкав сняг и добавете вече разбитите жълтъци с пудрата захар и ванилия. Пресейте брашното и нишестето и объркайте към сместа.

Сипете тестото в застлана с пергаментова хартия голяма тава - най-добре квадратна. Сложете да се изпече за 15 минути и след това оставете да изстине.

Пригответе голяма купа и я застелете с намаслена оризова хартия. Нарежете от тестото широки ивици и ги подредете по дъното и стените на купата.

На дъното на тавата се слага хартия за печене. Тестото се излива и се пече 15 минути. Изважда се и се оставя да изстине. Приготвя се дълбока купа и се изрязва кръг от изпеченото тесто, за да се покрие дъното на купата. Напръскайте парчетата със смес от коняка и Амаретото

1/2 от шоколада настържете на едро ренде, а останалата част разтопете на водна баня със 100 мл от течната сметана.

Натрошете ситно целувките и запечете на сух тиган нарязаните бадеми и шам фъстък.

Разбийте заквасената сметана с 50 г пудра захар, докато стане пухкав крем, след което сипете настъргания шоколад и запечените ядки.

В 1/2 от разбитата сметана прибавете целувките, в другата част – охладения вече течен шоколад и объркайте.

Намажете бялата смес със сметана и целувки върху тестото и оставете в хладилника за 20 минути, докато стегне.

След това напълнете сладкиша с шоколадовата сметана и покрийте с останалите парчета тесто. Дзукото трябва да престои поне 6 часа в хладилника. През това време го извадете на 2 пъти и слагайте купата за по 20 минути във фризера.

Готовата торта може да поръсите по желание с пудра захар или да залеете с шоколадова глазура.

Още десерти от слънчева Италия: Панфорте, Тирамису, Пана Кота, Забайоне, Панетоне, Семифредо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка: