Писюр кюфте

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
3
"Днес ще ви представим уникални кюфтенца в невероятен сос, с които ще си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • кайма - 600 г смес
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • чубрица - 2 щипки
  • лук - 1 ½ глави
  • олио - 5 с.л.
  • домати - 2 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 1/2 бр.
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете каймата с ориза, половин глава ситно нарязан лук, яйцето и чубрицата. Приберете я за 30 минути в хладилник и след това с навлажнени ръце оформете кюфтенца.

Междувременно запържете останалия лук в олиото. Когато омекне, добавете настъргания морков, а след 2-3 минути добавете настърганите домати.

Поръсете доматения сос с брашното и червения пипер и при непрекъснато разбъркване налейте малко гореща вода.

Кипнете соса и пуснете кюфтенцата в него, като внимавате сосът да ги покрива плътно. Ако не ги покрива, долейте още малко гореща вода.

Овкусете със сол, черен пипер и дафинов лист и оставете ястието да къкри на тих огън до сгъстяване на соса и готовност на ориза.

Поднесете ястието горещо, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Писюр кюфтето е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много ги обичам, рецепта та ми е същата,но сварявам ориза предварително. Манджата я знам като "кюфтета с доматен сос".
03.12.2022 12:29
Потребител#176785
Потребител#176785
И с ориз и без ориз са хубави. Свекърва ми оформя кюфтенцата и ги изпича във фурната върху хартия за печене (може и да се изпържат), преди да ги добави в тенджерата. И мнооого повече лук...Стават чудесни :)
02.12.2017 17:35
2
1
Tanq
Tanq
Az lichno pravo malko gi svarqvam kyuftencata otdelno I togava gi piskam v sosa.2-a pati ne gi bqh varila predvaritelno I orizcheto mi be shte ostinato surovichko.
14.06.2016 21:33
10
5
Чичо
Чичо
Какво означава "писюр", не е лошо да му се знае значението. За себе си имам превод, но е добре и публикуващият да даде някакво обяснение.
13.10.2015 15:56
11
5
2
Покажи всички подкоментари
Мариян
Мариян
Рецептата е добра,но по-добре кюфтетата да са без ориз,колкото и гореща вода да слагате,и колкото къкрят в соса ,ориза си е капризно растение и остава хрупкав,въпреки ,че соса се е сгъстил и готов. лично мнение
21.05.2015 20:23
36
5
1
Покажи всички подкоментари
руми
руми
рецептата е много добра,но още по-вкусни са ако ги оваляш в брашно преди спускането и така сосът става по-плътен
20.05.2015 18:13
44
4
1
Покажи всички подкоментари