Бански старец

Ефросияот ЕфросияМастър Шеф / Автор
18/09/2010
"Уникално мезе, което непременно трябва да опитате! Поднася се, нарязано на тънки филийки и се консумира само в приятна компания!"
Порции1 бр.
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо14 718
  • Преглеждания за месеца141
  • Преглеждания за седмицата47
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • свинско месо - 2 кг от филето + 300 - 400 г сланина
  • сол - 22 - 25 г на килограм месо
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • шкембе - 1 свинско

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.

Напълненото шкембе се зашива със здрав конец, натрива се със ситна сол, поставя се между две дъски и се притиска отгоре с тежест.

Така престоява един месец, като от време на време се обръща. След това се измива със студена вода, поръсва се с дървена пепел и се окачва на проветриво място. Поднася се нарязано на филийки.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Димитрова
Димитрова
18.10.2013 12:34
От много години правя ,,бански старец ,, по тази рецепта и не живея в планината ,но става невероятно вкусно!
0
0
я не се занимавайте с непознатото - опоз
я не се занимавайте с непознатото - опоз
07.03.2011 16:35
Бански старец се прави от най-хубавото месо и не се пълни в шкембе. Ако не сте от високата планина, не се хабете - няма да стане, ще мухляса.
0
0
Райчева
Райчева
03.11.2010 19:15
Глупости.
Никога, явно, не сте виждали на живо как се прави Бански старец. За целта трябва да влезете, в която и да е къща в Банско около Коледа и то, ако е достатъчно студено навън.
Всичко друго за нарязването на месото на колелца и др. измишльотини правят от този месен уникат бански старец, но от БАН.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти