четвъртък, 23 октомври

Бански старец

Публикувана от:
Видяно: 8 474 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Свинско
Рецепта за Бански старец
Порции1 бр.

Необходими Продукти

  • свинско месо - 2 кг от филето + 300 - 400 г сланина
  • сол - 22 - 25 г на килограм месо
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • шкембе - 1 свинско

Приготвяне на Бански старец

Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.

Напълненото шкембе се зашива със здрав конец, натрива се със ситна сол, поставя се между две дъски и се притиска отгоре с тежест.

Така престоява един месец, като от време на време се обръща. След това се измива със студена вода, поръсва се с дървена пепел и се окачва на проветриво място. Поднася се нарязано на филийки.

5.0 от 7 Гласа

Отзиви (3)

  • 0
    0
    Отговор
    Димитрова

    2013-10-18, Оценка 5 от 5 за Бански старец

    От много години правя ,,бански старец ,, по тази рецепта и не живея в планината ,но става невероятно вкусно!
  • 0
    0
    Отговор
    я не се занимавайте с непознатото - опоз

    2011-03-07, Оценка 4 от 5 за Бански старец

    Бански старец се прави от най-хубавото месо и не се пълни в шкембе. Ако не сте от високата планина, не се хабете - няма да стане, ще мухляса.
  • 0
    0
    Отговор
    Райчева

    2010-11-03, Оценка 4 от 5 за Бански старец

    Глупости.
    Никога, явно, не сте виждали на живо как се прави Бански старец. За целта трябва да влезете, в която и да е къща в Банско около Коледа и то, ако е достатъчно студено навън.
    Всичко друго за нарязването на месото на колелца и др. измишльотини правят от този месен уникат бански старец, но от БАН.

Вкусна и лесна рецепта за Бански старец. Доволен ли си от това, което намери? Прелисти останалите специалитети за Бански старец. Вкусни рецепти от нашенската и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Бански старец в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с множество ястия, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.