понеделник, 22 декември

Ашуре

Публикувана от:
Видяно: 13 157 пъти
Националност: Турска Кухня
Категория: Кремове
Рецепта за Ашуре
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции4 бр.

Необходими Продукти

  • пшеница - 200 г счукана, твърда
  • захар - 100 г
  • орехи - 50 г счукани ядки
  • стафиди - 50 г
  • розова вода - 10 мл
  • канела - 1/2 ч.л.
  • нишесте - 3 ч.л. бяло
  • конфитюр - от къпини и ягоди

Приготвяне на Ашуре

Житото се почиства, измива се и се оставя да кисне няколко часа в студена вода. Сварява се в същата вода на тих огън до пълно омекване. От него се отделя около 1/3, а останалото жито се претрива през цедка и се залива с житната слиз.

Към получената завряла каша се прибавят нишестето, размито с малко студена вода, захарта и оставените настрана сварени житни зърна. Сместа ври на тих огън до сгъстяване, като накрая се прибавят сушеното грозде и розовата вода.

Изсипва се във формички, поръсва се отгоре със счуканите орехови ядки и канелата. Поднася се, след като изстине и желира с лъжичка конфитюр от ягоди и къпини.

4.1 от 11 Гласа

Отзиви (1)

  • 0
    0
    Отговор
    daniela02
    daniela02

    2013-11-18, Оценка 5 от 5 за Ашуре

    рецептата е дословно преписана от един друг кулинарен сайт, поне като преписвате не го правете дословно. Едва ли авторката на тази рецепта я е приготвила някога, иначе обяснението 6те6е да е написано по различен начин.
    От редактор: Нашата потребителка Ефросия е публикувала своята рецепта през 2010 година. Кратка справка в интернет ще ви покаже, че другите рецепти са с доста по-късна дата, т.е. останалите кулинарни сайтове са я копирали от нас, я някои от колегите са "копирали" дори и снимката.

Домашна и бърза рецепта за Ашуре. Не намерихте това което търсите? Прелисти останалите специалитети за Ашуре. Изпитани рецепти от местната и интернационална кухня. Препоръки за готвенето на Ашуре в Готвач.бг - твоят кулинарен сайт с безброй рецепти, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.