Царска туршия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Царска туршия1 / 2
23/09/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
110 мин.
Порции
15-20 буркана
"Защо я наричат царска? Опитайте и ще разберете!"

Необходими Продукти

  • червени чушки - 5 кг
  • домати - 2 кг зелени
  • моркови - 2 кг
  • зеле - 2 кг цветно
  • лук - 0.500 кг кромид
  • целина - 1 глава с листата
  • сол - 250 г
  • захар - 0.500 кг
  • оцет - 1 л
  • черен пипер - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци се измиват, почистват и се нарязват, поръсват се със солта и захарта и се оставят да престоят 24 часа. Отцедилият се сок се смесва с оцета и се възварява.

Зеленчуците се нареждат в стъклени буркани, в които са поставени по 3-4 зърна черен пипер, залива се с изстиналата заливка и се притиска с вишневи клонки и измит речен камък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
512
412
37
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

петя
петя
трушия Пепи -царска
За 3 л. буркан зеле-1бр моркови карфиол -1бр.камби-червени и зелени чесън.Всичките продукти го редим като цветна мозайка в 3л. буркан напълваме с вода до горе.С водата от буркана правим саламурата като добавим 5 с.л. сол и 6 с. л. захар 15 зрънца карфиол 0.200 гр.оцет и и 0.200 гр. мед.Всичкото това го варим докато се разстопи меда.Заливаме наредената трушия и запечатваме.Разклащаме буркана поне 10 дни.Да ви е сладко.
29.11.2012 19:59
16
3
стефка
стефка
За какво количество зеленчуци е рецептата ?
29.10.2010 21:12
3
3
М.Рашкова
М.Рашкова
Уважаеми читателки и домакини.
Това не е рецептата за царската туршия. Аз ще Ви предложа универсален сироп за заливане на туршия.
3 л.вода
1 ч.чаша оцет
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша едра сол
15 гр./1 супена лъжица/натриев бензоат.
15.10.2010 11:33
24
6
pti
pti
Нещо не виждам измития(той трябва да е попарен) речен камък на снимката. Шегичка.
Иначе рецептата е класика, макар че аз я правя без зелени доматчета, а с малко повече карфиол.
05.10.2010 22:27
7
4