петък, 22 май

Шоколадово суфле

Публикувана от:
Видяно: 172 486 пъти
Националност: Френска Кухня
Категория: Други Десерти
Рецепта за Шоколадово суфле
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции8 бр.

Избрани

Още от Други Десерти

Още рецепти с

Необходими Продукти

  • шоколад - 200 г натурален
  • масло - 200 г
  • яйца - 7 броя
  • захар - 270 г
  • брашно - 125 г
  • какао - 50 г натурално
  • мазнина - за формите

Приготвяне на Шоколадово суфле

Натрошете шоколада и го разтопете заедно с маслото на водна баня, като се разбърква непрекъснато. Яйцата се разбиват със захарта на пяна, след което се прибавят шоколадовата смес, брашното и какаото. Всичко се разбърква много добре.

Намазнете осем формички с диаметър около 8 см. По желание може да поръсите с малко какао по дъното и стените на формите, след което напълнете с шоколадовата смес. Какаото позволява да обърнете суфлето в плоски чинии и да сервирате отделно.

Фурната се загрява на 225 градуса и суфлето се пече 10 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността, което не е желан ефект.

  • Google+
  • Pinterest
4.4 от 139 Гласа

Отзиви (54)

  • 1
    0
    Отговор
    Янулка Стефанова

    2015-04-23, Оценка 5 от 5 за Шоколадово суфле

    Аз замразявам купичките във фризер и ги вадя 10 мин.преди печене! Стават страхотни! Така разполагам със суфле доста дълго време!
  • 1
    0
    Отговор
    Cheff Joro

    2015-04-17, Оценка 5 от 5 за Шоколадово суфле

    Имам едно ново и интересно предложение за суфле с бял шоколад!
    Рецептата е за пет-шест суфлета:

    Продукти:
    3 яйца, 100 гр. бял шоколад/кувертюр(продава се в Кауфланд за около 4,50 лв. за 200 гр.), 60 гр. брашно, 120 гр. пудра захар, 120 гр. масло.

    Приготвяне:
    На водна баня(без да завира водата) се разтопява шоколада и маслото до получаване на консистенция, хубаво е да се бърка постоянно. След това се оставят леко да се охладят(за да не се пресекат с жълтъците). Разбиват се до пяна жълтъците с половината пудра захар(захарта се добавя в жълтъците постепенно), същото се прави и с белтъците и останалата захар до пяна.
    След това маслото и шоколада се разбъркват ръчно с шпатула с жълтъка на пяна заедно с брашното(добавяно постепенно) и се добавят 20 мл.коняк, като получите еднородна смес се добавят разбитите белтъци постепенно, като се бърка със силиконова шпатула, бавно, само в една посока, за да се вкара въздух. Трябва да видите как се образуват мехури от средата на сместа, тогава нещата Ви се получават!!!
    Оставяте сместа покрита с найлоново фолио(за да не поема миризми)в съда и поставяте в хладилник поне няколко часа да се охлади(Може да се ползва до около пет-шест дни в хладилник без проблем). След това преди печене, намазвате хубаво формата Ви с масло, след това с лъжица слагате половината смес в намазаната форма и добавяте в средата кубче черен, млечен или бял шоколад по избор, добавяте останалата смес до поне 1 см. преди ръба на формата и печете на 200 градуса около 10 мин. с вентилатор или 220 градуса без вентилатор(всяка печка си е малко самостоятелна затова продължителността я хващате с проби). Идеята е като сместа се изпече в средата да остане течна смес(около една супена лъжица), сервирате обърнато в чиния и леко цепнато на половина да потече шоколада, гарнирате с кокосови стърготини и топка сладолед и обирате овациите на консумиращите го(никога не сервирайте във формата за печене, не е същия ефекта върху консумиращия)! Суфлето е наслада - направете я и Вие такава!!
  • 1
    1
    Отговор
    megitoos

    2015-03-29, Оценка 5 от 5 за Шоколадово суфле

    A kyde se pribavq shokolada I masloto.
    1
    0
    Cheff JoroСлед разтопяването им се изчаква да изстине малко и след това се разбърква с разбития на пяна жълтък и половината захар, след това в тях се слага коняка, бърка се в една посока, за да се вкара въздух!!!
  • 1
    7
    Отговор
    Габи

    2015-03-19, Оценка 5 от 5 за Шоколадово суфле

    Дали е удачно десертът да се приготви предварително и да се претопли в микровълнова преди консумацията?
    4
    3
    Chef JoroАбсолютно НЕ, но може да стои до три-четири дни в хладилник в купа, добре покрит и да се изпече за 10 мин. преди сервиране, разликата е около 8 мин.! Очаквайте овациите на консумиращите като го приготвите на момента!
    Ще повторя: "Най-доброто суфле става ако сместа е престояла в хладилник поне 12 ч. и тогава да се пече!"
  • 4
    1
    Отговор
    Sheff Joro

    2015-03-17, Оценка 5 от 5 за Шоколадово суфле

    Хубаво е да се знае, че жълтък и белтък се разбиват по отделно с по половината захар(по-добре пудра). Разтопения шоколад не трябва да се смесва горещ с жълтъка, за да не се пресече! След разбъркването в една посока на жълтък и шоколад може да добавите 20 мл. хубав коняк и след това разбърквате в една посока с пяната от белтъците. Като го слагате във формите е хубаво да сложите половината количество, след това в средата около кубче шоколад и след това останалото количество до 1,5 см от края на формата! Най-доброто суфле става ако сместа е престояла в хладилник поне 12 ч. и тогава да се пече!
    5
    1
    АзChef Joro - Ако оставим сместа в хладилника за 12 часа в купа няма ли да се вдвърди прекалено?!? После как ще се слага във формите. Или тук 20 мл. коняк ще я направи по-малко гъста..Благодаря предварително за отговора...
    4
    1
    Chef JoroВ никакъв случай, най-добре в купа покрита плътно с фолио, за да не поема миризми!
  • 0
    0
    Отговор
    Dani

    2015-02-15, Оценка 5 от 5 за Шоколадово суфле

    Poluchi se mnogo dobre, blagodarq za receptata
  • 2
    0
    Отговор
    жоро

    2015-01-02, Оценка 5 от 5 за Шоколадово суфле

    Направих суфлето и се получи но направих и бяло суфле по същия начин но вместо какао сложих кокосови стърготини
  • 1
    0
    Отговор
    Роси

    2014-11-23, Оценка 5 от 5 за Шоколадово суфле

    получиха се страхотни. Толкова са сладки, че едно ти е абсолютно достатъчно...
  • 3
    1
    Отговор
    :)

    2014-11-02, Оценка 5 от 5 за Шоколадово суфле

    много апетитно
  • 0
    0
    Отговор
    Ива

    2014-10-12, Оценка 5 от 5 за Шоколадово суфле

    Стана страхотно
  • Още Вкусни Рецепти

  • Нови
  • Ястия за деня
  • Последно коментирани
  • Популярни
  • Най-коментирани

Вкусна и бърза рецепта за Шоколадово суфле. Доволен ли си от това, което намери? Прегледай другите ни специалитети за Шоколадово суфле. Изпробвани рецепти от нашенската и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Шоколадово суфле в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.